F-16C Tamiya 1/48

Mini projekt lotniczy.

Postprzez Sebastian » Pon Wrz 27, 2010 11:07 pm

Nie wiem, czy to nie najlepszy jakościowo model F-16 obecnie.
Awatar użytkownika
Sebastian
 
Posty: 972
Rejestracja: Pon Paź 06, 2003 12:36 pm
Miejscowość: Warszawa-Tarchomin

Postprzez Tomek Pawlukowiec » Nie Paź 03, 2010 3:04 pm

Ja myślałem, że panowie modelarze bardzo zajęci innymi sprawami, czasu nie mają na kolejne prezentacje postępów prac. A czas mają, ale na innych forach i portalach sie udzielają-dla bardziej profesjonalnych modelarzy. Cóż, ja na razie działam tutaj, więc skromne efekty dłubaniny przedstawiam.
Drutuję wnęki podwozia-za kazdym razem gdy się za to zabieram, zły jestem, bo nie mam ani narzędzi odpowiednich ani zręczności Azjaty, wiec tak to wygląda srednio...ale jak się podmaluje to nie będzie źle :P.

WNęka przednia:
Image

Wnęki tylne:
Image

Poszedłbym z robotą dalej, ale brakuje mi trochę chemii, więc do czasu aż zamówione specyfiki do mnie dotrą tak to bedzie powoli się posuwać. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomek Pawlukowiec
 
Posty: 1853
Rejestracja: Pią Lut 20, 2009 4:08 pm
Miejscowość: okolica Warszawy

Postprzez Tomek Pawlukowiec » Nie Paź 03, 2010 8:30 pm

Aires ładne dysze robi do F-16. Ale nie planowałem dodatkowych akcesoriów do tego modelu, więc "apgrejduje" je we własnym zakresie, tak jak wcześniej w F-16. Co można. Przede wszystkim przeryć linie blach, rylec trumpka do tego się nadaje. Operuję narzedziem pod duzym kątem-nie chodzi przecież o pogłębienie istniejących linii tylko o "wejście pod blachę" aby nadać elementowi wiecej plastyczności.
Następnie uzupełnienie płyt dyszy z arkuszu cieńkiego polistyrenu.
Na koniec dodałem troszkę drucików (znowu :)).
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Tomek Pawlukowiec
 
Posty: 1853
Rejestracja: Pią Lut 20, 2009 4:08 pm
Miejscowość: okolica Warszawy

Postprzez marek d » Nie Paź 03, 2010 8:44 pm

Tomek Pawlukowiec napisał(a):Drutuję wnęki podwozia-za kazdym razem gdy się za to zabieram, zły jestem...

...zaopatrz się w druty cynowe różnego kalibru( takie do lutowania) lepiej się z nimi pracuje. ;o)
Pozdrawiam Marek - sklejacz fabrycznych części, do samodzielnego montażu.
CV
Awatar użytkownika
marek d
 
Posty: 2126
Rejestracja: Pon Paź 25, 2004 7:25 pm
Miejscowość: Oborniki Wlkp.

Postprzez traczyk » Nie Paź 03, 2010 8:51 pm

marek d napisał(a):...zaopatrz się w druty cynowe różnego kalibru( takie do lutowania) lepiej się z nimi pracuje. ;o)


Potwierdzam oburącz, pełny asortyment średnic na Allegro, w każdej chwili. Starczy na lata.
traczyk
 
Posty: 1396
Rejestracja: Śro Paź 18, 2006 10:32 am

Postprzez Tomek Pawlukowiec » Nie Paź 03, 2010 8:51 pm

marek d napisał(a):
Tomek Pawlukowiec napisał(a):Drutuję wnęki podwozia-za kazdym razem gdy się za to zabieram, zły jestem...

...zaopatrz się w druty cynowe różnego kalibru( takie do lutowania) lepiej się z nimi pracuje. ;o)


Jedyne jakie spotkałem w "slepie pod nosem" to takie 2mm średnicy i z kalafonią w śrdoku-raczej mało przydatne w skali 1/48 :lol:
Awatar użytkownika
Tomek Pawlukowiec
 
Posty: 1853
Rejestracja: Pią Lut 20, 2009 4:08 pm
Miejscowość: okolica Warszawy

Postprzez marek d » Nie Paź 03, 2010 9:03 pm

Jak pisał Krzysiek - szukaj na Allegro.
Pozdrawiam Marek - sklejacz fabrycznych części, do samodzielnego montażu.
CV
Awatar użytkownika
marek d
 
Posty: 2126
Rejestracja: Pon Paź 25, 2004 7:25 pm
Miejscowość: Oborniki Wlkp.

Postprzez Tomek Pawlukowiec » Czw Lis 11, 2010 11:49 pm

Troszkę prac wykonałem przy Falconie, skoro F-18F odpoczywa.
KIlka rzeczy podklejonych, kilka pomalowanych, oczywiście widać co do poprawek malarskich...
Image
Image
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
Tomek Pawlukowiec
 
Posty: 1853
Rejestracja: Pią Lut 20, 2009 4:08 pm
Miejscowość: okolica Warszawy

Postprzez Marcin K. » Czw Sty 06, 2011 1:24 am

Tomku-czyżby zimowy sen Cię ogarnął? ;o) Robisz coś dalej z tą piękną materią? Pozdrawiam :)
Marcin
Awatar użytkownika
Marcin K.
 
Posty: 177
Rejestracja: Czw Sie 13, 2009 11:41 pm
Miejscowość: wola krzysztoporska

Postprzez Mirek66 » Czw Sty 06, 2011 11:32 am

Piszesz że nie masz rąk Azjaty :) a wychodzi ci jak haftowane serwetki .
Ładnie i podglądam dalej .
ImageImageImageImage
Awatar użytkownika
Mirek66
 
Posty: 1703
Rejestracja: Wto Sty 01, 2008 8:00 pm

Postprzez Tomek Pawlukowiec » Czw Sty 06, 2011 5:51 pm

Witajcie, skoro ktoś tu zagląda, to cosik zamieszczę, z wieczora bardziej, bo akurat ostatnio coś dłubałem. Prace modelarskie zwolniły na rzecz malarskich :)
Awatar użytkownika
Tomek Pawlukowiec
 
Posty: 1853
Rejestracja: Pią Lut 20, 2009 4:08 pm
Miejscowość: okolica Warszawy

Postprzez Łukasz Sosnowski » Czw Sty 06, 2011 6:47 pm

Rzeczywiście ten model jest bardzo podobny do wyrobu Kinetica. Chyba pokuszę się o dorobienie kabelków we wnękach swojego efa skoro mam już gotową instrukcję foto :D Pięknie to wygląda, zwłaszcza dysza.
Awatar użytkownika
Łukasz Sosnowski
 
Posty: 1226
Rejestracja: Sob Paź 25, 2008 7:08 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez dzikiwiesiek » Czw Sty 06, 2011 9:12 pm

super zdjęcia, fajny model.




______________
spotify for free
Ostatnio edytowany przez dzikiwiesiek Sob Maj 07, 2011 12:04 pm, edytowano w sumie 2 razy
dzikiwiesiek
 
Posty: 13
Rejestracja: Pon Gru 27, 2010 12:22 am

Postprzez Tomek Pawlukowiec » Czw Sty 06, 2011 11:08 pm

Dzisiaj doprowadziłem Sokoła do tego stanu:
Image
Image
Image

Powoli przygotowuję model do położenia podkładu i rozpoczęcia prac malarskich. Podwieszane zbiorniki oczywiscie można łatwo odłączyć (uwielbiam ten patent Tamiyi z bolcami i tulejkami :)), więc przy pracach malarskich nie będą przeszkadzały. W weekend pewnie coś wiecej będę mógł pokazać.
Awatar użytkownika
Tomek Pawlukowiec
 
Posty: 1853
Rejestracja: Pią Lut 20, 2009 4:08 pm
Miejscowość: okolica Warszawy

Postprzez Marcin K. » Pią Sty 07, 2011 12:42 am

Zgrabnie się prezentuje Twój Sokół. Planuję za jakiś czas założyć warsztat swojego efa-ale po obejrzeniu efektów Twojej pracy zastanawiam się czy warto... Kleję go niejako "na boku" łamiąc postanowienie nie robienia dwóch modeli na raz- po prostu jakoś nie mogłem się oprzeć :mrgreen: A teraz konkrety: kanał dolotowy malowałeś aerografem czy w inny sposób? Pomimo pozornie dobrego spasowania tego elementu trochę musiałem się naszlifować- zwłaszcza przedni odcinek i zastanawiam się jak tego nie skaszanić. Nie malowałem jeszcze w tak ciasnych miejscach.. Ładnie wyszło też Tobie łączenie sekcji górnej części kadłuba. Na którymś z forów ( chyba ARC) widziałem że gość szpachlował ten styk(!?) -mnie udało się tego uniknąć. Spasowanie nie jest idealne -ale klejąc etapami, a później delikanie szlifując można uzyskać bardzo dobry rezultat, nie uszkadzając zbytnio linii podziału.
Pisałeś o dyszy Airesa do tego modelu -początkowo tak jak Ty nie planowałem żadnych dodatków-ale widziałem fotki i jednak się na nią skuszę, jest naprawdę świetna. Teraz czekam na malarskie smaczki w Twoim wykonaniu.Pozdrawiam :)
Marcin
Awatar użytkownika
Marcin K.
 
Posty: 177
Rejestracja: Czw Sie 13, 2009 11:41 pm
Miejscowość: wola krzysztoporska

PoprzedniaNastępna

Wróć do Podniebni drapieżcy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości