chciałbym dołączyć konkursu ze znanym zestawem Italeri w skali 1/72, modelem helikoptera AW-101. Plan jest taki, by powstała z tego oznaczona symbolem CH-101, wersja śmigłowca używana w Japonii.
Wczoraj dotarł do mnie zestaw kalkomanii firmy MAX DECALS, pozwalający na wykonanie CH-101 bazującego na lodołamaczu Shirase:

Zdjęcie pobrane ze strony http://ww8.tiki.ne.jp/~keny/weapon/jmsdf/
Kilka słów o samym śmigłowcu ..
AW-101 to efekt współpracy brytyjskiej firmy Westland Helicopters oraz włoskiej Agusty. Pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zarówno Brytyjskie Ministerstwo Obrony, jak i Włoska Marynarka Wojenna zarysowały koncepcję śmigłowca mającego zastąpić Sea Kinga. Powołano konsorcjum o nazwie EH Industries, którego zadaniem było opracowanie i produkcja nowego statku powietrznego. Przygotowano dziewięć prototypów, z których dwa utracono. Wikipedia wylicza łącznie 18 wersji śmigłowca, opracowanych dla różnych odbiorców. Wśród nich są Japońskie Morskie Siły Samoobrony, dla których przygotowano model oznaczony symbolem CH-101 (wersja 518). Japończycy część śmigłowców składali sami w zakładach Kawasaki, bazując na otrzymanych z Wielkiej Brytanii gotowych podzespołach [1].
Co w zestawie ..
W tej części wątku pozwolę sobie jeszcze umieścić inbox zestawu. Tak, jak napisałem na wstępie, na warsztat trafia model firmy Italeri, numer katalogowy 1295, skala 1/72. Włoski producent wypuścił na rynek kilka różnych wersji Merlina, łącznie z amerykańskim US-101 /niezrealizowany, anulowany projekt m. in. dla jednostki obsługującej transporty VIP/, czy śmigłowcem znanym z filmy Skyfall. Mój zestaw pozwala na wykonanie śmigłowca w barwach Włoskiej Marynarki Wojennej, z grupy stacjonującej w miejscowości Sarzana w prowincji La Spezia.
Model zapakowany jest kolorowe pudełko, wypuszczony został w ramach nowej serii Helicopters:

Wewnątrz znajdują się trzy wypraski z szarego plastiku, jedna z elementami przezroczystymi, arkusz kalkomanii oraz instrukcja:

Części są całkiem przyzwoicie odlane, praktycznie nie widać żadnych nadlewek, ani jam skurczowych. Niestety Italeri, podobnie, jak inni producenci, nie jest w stanie uwolnić się od maniery umieszczania rysunku wycieraczek na szybach wiatrochronu. Chcąc wykorzystać elementy fototrawione, możemy stanąć przed zadaniem szlifowania szyby. Dość ubogie jest też wnętrze śmigłowca, w mojej wersji są to po prostu dwa rzędy foteli, do umieszczenia po obu stronach przestrzeni ładunkowej.
Model ma jednak wiele ciekawych rozwiązań. Pozwala np. na takie wykonanie miniatury, by można było prezentować gotowy model w konfiguracji gotowej do lotu, jak i "złożonej" do hangarowania /ze złożonym wirnikiem i belką ogonową/ - elementy te są przewidziane jako ruchome, nie przeznaczone do sklejenia na stałe.
Poniżej przedstawiam kilka zdjęć wyprasek stanowiących zawartość pudełka:

Arkusz kalkomanii zawiera oznaczenia dwóch maszyn, z symbolami 2-13 oraz 2-15:

Dodatkowo wykorzystam ..
Do zestawu zakupiłem małą blaszkę Eduarda z elementami trawionymi /barwionymi/, SS287:

Wspomniałem o dodatkowym zestawie irlandzkich kalkomanii, o nazwie Antarctic Helicopters Pt. 1. Szalenie ciekawy set wykonany na bardzo wysokim poziomie, zawierający oznaczenia dla 13 śmigłowców, w tym dla mojego CH-101 z numerem burtowym 92:

Poza tym, mam też zestaw masek Eduarda.
Wakacyjny konkurs PWM

Nazwa śmigłowca zawiera dziesiątkę: CH-101, spróbuję tym japońskim Merlinem powalczyć w forumowej konkurencji jubileuszowej.
Pozdrawiam serdecznie,
Paweł Stępiński
[1], Wikipedia, AgustaWestland AW101