kalkomania

Tu dyskutujemy na temat technik stosowanych w modelarstwie redukcyjnym

kalkomania

Postprzez sliwa » Nie Sty 08, 2006 1:03 pm

jak zrobić własną kalkomanię?? Chodzi mi o to czy da sie zrobić własne wzorki na kalkomanię?? Z góry dzięki za rady
sliwa
 
Posty: 7
Rejestracja: Nie Sty 08, 2006 12:46 pm
Miejscowość: Pruszków

Postprzez Robi one Kenobi » Nie Sty 08, 2006 3:12 pm

Pewnie że się da 8-) Potrzebne jest tylko:
Czysta Kalka którą trzeba nabyć w Sklepie nodelarskim.
Komputer z drukarką.
I program Coreldrive (tak chyba sie to pisze ;o) )
Najlepiej mieć jeszcze skany planów albo kalkomani i je przekabacić :D Jest to bardzo pomocne przy pierwszych krokach z produkcją własnych kalek. Na a bardziej skomplikowane detale w postaci godeł to już będzie trzeba mieć troszkę umiejętności z Corelem.
Na warsztacie:
Mi-2 URP-G 1:72 (30%)

W poczekalni:
Gripen 1:48 MPM
Alouette 1:32 Revell
Image
Awatar użytkownika
Robi one Kenobi
 
Posty: 256
Rejestracja: Czw Maj 05, 2005 7:25 pm
Miejscowość: Ruda Śląska

Postprzez Kurdziel » Pon Sty 09, 2006 3:14 pm

Robi one Kenobi napisał(a):Pewnie że się da 8-) Potrzebne jest tylko:
Czysta Kalka którą trzeba nabyć w Sklepie nodelarskim.
Komputer z drukarką.
I program Coreldrive (tak chyba sie to pisze ;o) )
Najlepiej mieć jeszcze skany planów albo kalkomani i je przekabacić :D Jest to bardzo pomocne przy pierwszych krokach z produkcją własnych kalek. Na a bardziej skomplikowane detale w postaci godeł to już będzie trzeba mieć troszkę umiejętności z Corelem.


Należy dodać, że drukarka musi drukować biel (kolor, który niestety na kalkach często występuje).
_______________________________________
Warstat:
Morane 406 Hasegawa - klocek do malowania
Awatar użytkownika
Kurdziel
 
Posty: 94
Rejestracja: Wto Lip 19, 2005 12:20 pm
Miejscowość: Warszawa

Re: kalkomania

Postprzez Rafal » Pon Sty 09, 2006 3:40 pm

Kurdziel napisał(a):
Robi one Kenobi napisał(a):Pewnie że się da 8-) Potrzebne jest tylko:
Czysta Kalka którą trzeba nabyć w Sklepie nodelarskim.
Komputer z drukarką.
I program Coreldrive (tak chyba sie to pisze ;o) )
Najlepiej mieć jeszcze skany planów albo kalkomani i je przekabacić :D Jest to bardzo pomocne przy pierwszych krokach z produkcją własnych kalek. Na a bardziej skomplikowane detale w postaci godeł to już będzie trzeba mieć troszkę umiejętności z Corelem.


Należy dodać, że drukarka musi drukować biel (kolor, który niestety na kalkach często występuje).


Mam wrażenie, ze obaj przedmówcy nie wiedzą o czym piszą.

Tak - można drukować kalkomanie w domu.
Tak - można jest drukować na plujce
Tak - można je drukować na laserze
Nie - nie, nie można drukować na biało (oprócz specjalistycznych drukarek)
Nie - niekoniecznie trzeba projektować w Corel Draw

To tak w skrócie.

Rafal
STOP pytaniom o aerografy: Który wybrać, który lepszy, jak malować

Jak mądrzezadawaćpytania
Rafal
 
Posty: 503
Rejestracja: Nie Lis 02, 2003 4:14 am
Miejscowość: Wa-wa

Postprzez MarCiu » Pon Sty 09, 2006 4:34 pm

Ja dodam jeszcze tylko że jak jest potrzebne białe tło kalki, to są papiery z białym podkładem (przynajmniej do atramentu).
Niestety przy białym tle dochodzi obowiązek dokładnego wycięcia kalki aby nie pozostał biały obrys i niepożądane wypełnienie.

Kalki Techmodu do druku laserowego dostępne są w sklepie DA-TA - Jadaru już nie polecam!!!

Do drukarek atramentowych występują w GP Hobby z Krakowa (przynajmniej są w ofercie - jak jest faktycznie warto sprawdzić przed zamówieniem)

Pozdrawiam MarCiu
Cytat dnia:
...czy skalpele lekarskie są ostrzże od noża Ak-3...
Awatar użytkownika
MarCiu
 
Posty: 630
Rejestracja: Pią Paź 03, 2003 11:47 pm
Miejscowość: Lubsko - Lubuskie

Postprzez Betinho » Sob Mar 04, 2006 2:10 am

jaka jest cena takiej kalki? to A4? Druk sie nie zepsuje po włozeniu do wody?
Betinho
 
Posty: 133
Rejestracja: Śro Lut 18, 2004 12:48 am
Miejscowość: Łódź

Re: kalkomania

Postprzez mate64 » Sob Mar 04, 2006 2:00 pm

sliwa napisał(a):jak zrobić własną kalkomanię?? Chodzi mi o to czy da sie zrobić własne wzorki na kalkomanię?? Z góry dzięki za rady



Widze że jest problem więc chce uściślić raz na zawsze:



RAFALnapisał:
Tak - można drukować kalkomanie w domu.
Tak - można jest drukować na plujce
Tak - można je drukować na laserze
Nie - nie, nie można drukować na biało (oprócz specjalistycznych drukarek)
Nie - niekoniecznie trzeba projektować w Corel Draw

To tak w skrócie.


Dodam od siebie że:

-Corel DRAW! lub Adibe ILLUSTRATOR jest najwygoniejszy do zaprojektowania kalek, o ile umiemy go poprawnie obsługiwać.

-Projektując w Corelu nalezy pamiętać o kilku ważnych szczegółach: zachowaniu profilu kolorów CMYk, odpowiednim skalibrowaniu monitora, korzystaniu ze standartowych palet kolorów.

-Biel można wydrukować na drukarce termosublimacyjnej, ale jest problem z dostępnościa tych nietypowych sprzętów.

-Wydrukowane kalki na atramentówce należy zabezpieczyć, bo po włożeniu do wody mogą sie po prostu rozpłynąć.
mate64
 
Posty: 288
Rejestracja: Pon Sty 30, 2006 12:03 am
Miejscowość: Ogólnie rzecz biorąc PL, szczegółowiej Łódź :P

Re: kalkomania

Postprzez Fumfol76 » Sob Mar 04, 2006 3:19 pm

mate64 napisał(a):-Projektując w Corelu nalezy pamiętać o kilku ważnych szczegółach: zachowaniu profilu kolorów CMYk, odpowiednim skalibrowaniu monitora, korzystaniu ze standartowych palet kolorów.

Kwestia profili kolorystycznych w powyższych programach to temat rzeka i chyba nie warto go nawet przy zastosowaniach amatorskich poruszać.
Kalibracja: komputer - monitor - drukarka, to z kolei zagadnienie wymagające profesjonalnej wiedzy a przede wszystkim sprzetu. Też nie warto się tym przejmować. Większość monitorów i drukarek użuwanych w domach jest trudna do skalibrowania albo wogóle nie kalibrowalna.

Żeby uzyskać wierne kolory (zamierzone) najlepiej zrobić sobie wydruk próbny i ewentualnie skorygować przed wydrukiem ostatecznym to, co nas nie zadowala.
Awatar użytkownika
Fumfol76
 
Posty: 554
Rejestracja: Wto Paź 11, 2005 1:04 pm
Miejscowość: Poznań

Re: kalkomania

Postprzez mate64 » Sob Mar 04, 2006 4:11 pm

Fumfol76 napisał(a):
mate64 napisał(a):-Projektując w Corelu nalezy pamiętać o kilku ważnych szczegółach: zachowaniu profilu kolorów CMYk, odpowiednim skalibrowaniu monitora, korzystaniu ze standartowych palet kolorów.

Kwestia profili kolorystycznych w powyższych programach to temat rzeka i chyba nie warto go nawet przy zastosowaniach amatorskich poruszać.
Kalibracja: komputer - monitor - drukarka, to z kolei zagadnienie wymagające profesjonalnej wiedzy a przede wszystkim sprzetu. Też nie warto się tym przejmować. Większość monitorów i drukarek użuwanych w domach jest trudna do skalibrowania albo wogóle nie kalibrowalna.

Żeby uzyskać wierne kolory (zamierzone) najlepiej zrobić sobie wydruk próbny i ewentualnie skorygować przed wydrukiem ostatecznym to, co nas nie zadowala.


Pracowałeś kiedyś w Corelu? Profil drukarski CMYk jest profilem standartowym z którym kompatybilna jest paleta kolorów standartowych (po zmianie przelicznika na cmyk)lub Corel DRAW (umieszczona nie wiedzieć czemu w paletach niestandartowych, a która jest używana przy projektowaniu wydruków akcydensowych.) Odradzam kozystanie z Pantona, LAB'a
itp.

Kalibrować drukarki nie ma po co bo nie jest to sprzęt za kilka tysięcy , obsługuje profil CMYk co dla naszych potrzeb wystarczy. Niemniej jesli ktoś ma kiepsko zestrojony monitor to za dużo sobie nie pogrzebie. A czy wymaga profesjonalnej wiedzy? Nie sądze. Wystarczy wydrukować na początek przykałdowe 3 kolory RGB i podregulować monitor lub grafikę na ile sie da. Wystarczy w zupełności.

Co do wydruków próbnych to zgadza się, należy tak kontrolowac poprawność.

Moze sie przydać wydrukowana paleta kolorów z przelicznikiem na CMYk. Gdzies mam taką z RAL na CMYk.

Postaram sie kiedys zrobić tutorial z projektowania w corelu, w końcu obsługuje go w zasadzie zawodowo.
mate64
 
Posty: 288
Rejestracja: Pon Sty 30, 2006 12:03 am
Miejscowość: Ogólnie rzecz biorąc PL, szczegółowiej Łódź :P

Re: kalkomania

Postprzez Fumfol76 » Nie Mar 05, 2006 11:15 pm

mate64 napisał(a):Pracowałeś kiedyś w Corelu?

Tylko kilka lat, a dlaczego?

mate64 napisał(a):Profil drukarski CMYk jest profilem standartowym z którym kompatybilna jest paleta kolorów standartowych (po zmianie przelicznika na cmyk)lub Corel DRAW (umieszczona nie wiedzieć czemu w paletach niestandartowych, a która jest używana przy projektowaniu wydruków akcydensowych.)

Jakie znaczenia mają te informacje dla przeciętnego zjadacza chleba, który chce coś po prostu wydrukować? Szybciej zrobi to metodą prób i błędów niż wdając się w niuanse konfiguracji tego programu.

mate64 napisał(a):Odradzam kozystanie z Pantona, LAB'a

Przy druku z drukarki atramentowej to i tak bez znaczenia, bo wszystkie kolory zostaną przekonwertowane na cmyka. Z resztą to co się wydrukuje na przeciętnej drukarce to i tak loteria.

mate64 napisał(a):Nie sądze. Wystarczy wydrukować na początek przykałdowe 3 kolory RGB i podregulować monitor lub grafikę na ile sie da. Wystarczy w zupełności.

Czyli wracamy do metody prób i błędów :)

mate64 napisał(a):Moze sie przydać wydrukowana paleta kolorów z przelicznikiem na CMYk. Gdzies mam taką z RAL na CMYk.

W jakim celu?

mate64 napisał(a):Postaram sie kiedys zrobić tutorial z projektowania w corelu, w końcu obsługuje go w zasadzie zawodowo.

Chętnie poczytam. Może się czegoś naucze.
Awatar użytkownika
Fumfol76
 
Posty: 554
Rejestracja: Wto Paź 11, 2005 1:04 pm
Miejscowość: Poznań

Re: kalkomania

Postprzez Michał Janik » Nie Mar 05, 2006 11:26 pm

Fumfol76 napisał(a):
mate64 napisał(a):]Postaram sie kiedys zrobić tutorial z projektowania w corelu, w końcu obsługuje go w zasadzie zawodowo.

Chętnie poczytam. Może się czegoś naucze.

Dostaniesz honorowy tytuł Konstruktywnego Forumowicza, Twój wątek zostanie powieszony, i zaskarbisz sobie wdzięczność niejednego!
Pozdrawiam - Socjo
to forum jest wyposażone w boską funkcję

"SZUKAJ",

której stosowanie polecam wszystkim, którzy chcą wiedzieć np. "A jak zrobić model???"
Awatar użytkownika
Michał Janik
Dobry Duch PWM
 
Posty: 1032
Rejestracja: Nie Paź 12, 2003 7:02 pm
Miejscowość: Warszawa

Re: kalkomania

Postprzez Fumfol76 » Nie Mar 05, 2006 11:36 pm

Michał Janik napisał(a):Dostaniesz honorowy tytuł Konstruktywnego Forumowicza, Twój wątek zostanie powieszony, i zaskarbisz sobie wdzięczność niejednego!

Wątek o projektowaniui w Corelu na PWM powinien zostać nagrodzony lawiną oklasków.
Sory, już się nie odzywam :lol:
Awatar użytkownika
Fumfol76
 
Posty: 554
Rejestracja: Wto Paź 11, 2005 1:04 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez MiSiU » Nie Mar 05, 2006 11:38 pm

A ja zasadniczo tylko zapytam może niezbyt przytomnie, ale jeżeli chcę tylko wyprodukować oznaczenia numerowo - literowe, to po mojemu wystarczy zwykły Word i Drukarka Laserowa czarno-biała.
Dobrze rozumuję?
Awatar użytkownika
MiSiU
 
Posty: 24
Rejestracja: Wto Lis 01, 2005 9:40 pm

Postprzez Fumfol76 » Nie Mar 05, 2006 11:39 pm

MiSiU napisał(a):A ja zasadniczo tylko zapytam może niezbyt przytomnie, ale jeżeli chcę tylko wyprodukować oznaczenia numerowo - literowe, to po mojemu wystarczy zwykły Word i Drukarka Laserowa czarno-biała.
Dobrze rozumuję?

Zasadniczo wystarczy.
Awatar użytkownika
Fumfol76
 
Posty: 554
Rejestracja: Wto Paź 11, 2005 1:04 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez Welon » Wto Mar 07, 2006 12:47 pm

Wystarczy - o ile te oznaczenia kodowe sa czarne, a dodatkowo masz zainstalowane fonty choc troche podobne do oznaczen kodowych, na jakich Ci zalezy.
Wracajac do podstawowej kwestii, widze dwie metody.
1. Skanowanie ilustracji, przeskalowanie jej do pozadanego rozmiaru i wydrukowanie (metoda prob i bledow - o kalibracji skaner -> monitor -> drukarka zapomnijmy, nie ma to najmniejszego sensu w domowych warunkach). Jasne, ze zeskanowany obrazek trzeba bedzie nieco wygladzic, zeby go ladnie wydrukowac. Podstawowa znajomosc programu graficznego powinna wystarczyc.
2. Mozna tez od podstaw narysowac ilustracje nam odpowiednia, najlepsze bede programy wektorowe, typu Corel czy Illustrator, ale i w Photoshopie mozna spokojnie dac sobie rade (lub innym bitmapowym, dajacym mozliwosc rysownia krzywych). Obawiam sie jednak, ze do tego trzeba miec troszke wieksze rozeznanie w funcjach programu.
> Non fui - fui - non sum - non curo <
Awatar użytkownika
Welon
 
Posty: 84
Rejestracja: Sob Sty 21, 2006 12:41 pm
Miejscowość: Warszawa

Następna

Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości