Filtry MIGa- jak nakładać?

Tu dyskutujemy na temat technik stosowanych w modelarstwie redukcyjnym

Filtry MIGa- jak nakładać?

Postprzez EsKeL » Śro Wrz 02, 2009 10:15 am

Witam pytanie mam takie jak w tytule posta czyli jak nakładać filtry MIGa?? Czy da się to zrobić pędzlem?? czy tylko aerografem? Czy rozcięcza się go i jezeli tak to czym i w jakich proporcjach. Czy przed nakładaniu na emalie Model Mastera najpierw trzeba ją zabezpieczyć warstwą sido?? Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
EsKeL
 
Posty: 1430
Rejestracja: Czw Kwi 30, 2009 10:17 pm
Miejscowość: Wąbrzeźno /k. Torunia

Postprzez Kicuś » Śro Wrz 02, 2009 12:52 pm

Ja nakładam miękkim pędzlem nr 6 Italeri. Nie rozcieńcza się ich, są gotowe do użycia. Sido do zabezpieczenia to lepiej nie bo filtr się po nim "ślizga", lepiej jak powierzchnia jest satynowa. A jak się zachowa z Model Masterami to będziesz wiedział najlepiej jak zrobisz próbę na boku. Akryli Tamiya, Gunze i Vallejo filtr nie rusza.
Awatar użytkownika
Kicuś
 
Posty: 2546
Rejestracja: Nie Lis 16, 2008 11:01 am
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez Sebastian I. » Śro Wrz 02, 2009 1:54 pm

Nie radzę filtrów stosować bezpośrednio na farbę matową, robią się brzydkie zacieki nie do usunięcia.
Specyfik Mig-a jest do nakładania pędzlem, zabawy z aero mogą się skończyć zapchaniem dyszy.
kicus napisał(a):Sido do zabezpieczenia to lepiej nie bo filtr się po nim "ślizga", lepiej jak powierzchnia jest satynowa.

A myślałem, że "powierzchnię satynową" daje właśnie Sido :?
Image
Awatar użytkownika
Sebastian I.
 
Posty: 1940
Rejestracja: Czw Lip 28, 2005 4:41 pm
Miejscowość: Kwidzyn

Postprzez marand » Śro Wrz 02, 2009 2:06 pm

Emalie Model Master trzeba przed nakładaniem filtru Miga zabezpieczyć jakimś lakierem akrylowym (może być Sido) Filtr wchodzi w reakcję z emalią rozpuszczając ją.
Awatar użytkownika
marand
 
Posty: 131
Rejestracja: Śro Sie 02, 2006 12:44 pm
Miejscowość: Łódź

Postprzez Kicuś » Śro Wrz 02, 2009 2:18 pm

Bathin napisał(a):A myślałem, że "powierzchnię satynową" daje właśnie Sido :?


No to właśnie się dowiedziałeś czegoś pożytecznego. Sidolux daje połysk a satyna to inaczej półmat.
Awatar użytkownika
Kicuś
 
Posty: 2546
Rejestracja: Nie Lis 16, 2008 11:01 am
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez EsKeL » Śro Wrz 02, 2009 9:47 pm

Więc po pomalowaniu emalią najlepiej nałożyć jakis lakier półmatowy albo przestawić się na akryle.
Awatar użytkownika
EsKeL
 
Posty: 1430
Rejestracja: Czw Kwi 30, 2009 10:17 pm
Miejscowość: Wąbrzeźno /k. Torunia

Postprzez Kicuś » Śro Wrz 02, 2009 9:49 pm

EsKeL napisał(a): przestawić się na akryle.


O to, to. Najlepiej Tamiya lub Gunze.
Awatar użytkownika
Kicuś
 
Posty: 2546
Rejestracja: Nie Lis 16, 2008 11:01 am
Miejscowość: Bydgoszcz

Postprzez EsKeL » Śro Wrz 02, 2009 9:55 pm

Bardzo dziękuję za pomoc. Narazie jeszcze będę używał w tym który składam i nastepnym emalii bo kupilem juz sobie ale w nastepnych zaczne uzywać akryli bo zauwazyłem że bardzo dużo można z nimi zrobić po nałożeniu
Awatar użytkownika
EsKeL
 
Posty: 1430
Rejestracja: Czw Kwi 30, 2009 10:17 pm
Miejscowość: Wąbrzeźno /k. Torunia

Postprzez pio-trek » Pią Wrz 04, 2009 12:06 pm

kicus napisał(a):No to właśnie się dowiedziałeś czegoś pożytecznego. Sidolux daje połysk a satyna to inaczej półmat.

Sidoluxem można też osiągnąć półmat.
pozdrawiam, Piotr Murawski
"3 razy przymierz, raz sklej"
Awatar użytkownika
pio-trek
 
Posty: 294
Rejestracja: Pią Lis 14, 2003 10:52 pm
Miejscowość: Warszawa

Postprzez tomkunu » Pią Wrz 04, 2009 2:03 pm

Nie mieszajmy człowiekowi w głowie, sido to lakier błyszczący. jeżeli położy się cienką warstwę na mat to będzie półmat z racji niedostatecznej grubości warstwy. Problem w tym, że ciężko taką warstwę nałożyć pędzlem a jeśli się już nałoży to duże prawdopodobieństwo, że gdzieś będzie za cienko albo niedojechane i farby i tak zareagują. Wg mnie gra niewarta świeczki, lakier akrylowy nie jest drogi. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomkunu
 
Posty: 74
Rejestracja: Wto Paź 21, 2008 10:04 am
Miejscowość: Poznań

Jak stosowac Miga

Postprzez superzakupy » Nie Paź 18, 2009 3:19 pm

Ale czy można je stosowac na emalie humbrola? i tak wogóle czy Miga można nałoży na cały model i czy trzeba go później zetrzec(jesli tak to jak)
Warsztat: Br52 Kriegslokomotiv 1/35 Trumpeter.:)
Awatar użytkownika
superzakupy
 
Posty: 28
Rejestracja: Wto Kwi 14, 2009 10:37 am

Postprzez EsKeL » Nie Paź 18, 2009 6:44 pm

na humbrola nakładasz tak jak i Model Mastera czyli trzeba zabezpieczyć najlepiej sido. A co dalej to nie wiem bo jeszcze nie robiłem
Awatar użytkownika
EsKeL
 
Posty: 1430
Rejestracja: Czw Kwi 30, 2009 10:17 pm
Miejscowość: Wąbrzeźno /k. Torunia

Postprzez traczyk » Pią Lis 13, 2009 6:37 pm

EsKeL napisał(a):na humbrola nakładasz tak jak i Model Mastera czyli trzeba zabezpieczyć najlepiej sido. A co dalej to nie wiem bo jeszcze nie robiłem


Ponieważ bazowo używam Humbroli, a na wierzch bezbarwnych acryli Microscale, to jak rozumiem, najpierw pod MIGi powinienem dać satin - a później, już po zabiegu, to co tam chcę na koniec - glossa, flata, lub satin? Czy tak?
traczyk
 
Posty: 1396
Rejestracja: Śro Paź 18, 2006 10:32 am

Re: Filtry MIGa- jak nakładać?

Postprzez vlad_8011 » Pią Mar 13, 2015 2:33 pm

No ja bym farb Tamiya nie używał. Po tym co mnie ostatnio spotkało (farba bez przerwy się psuła - pigment wytrącał się od reszty pomimo mieszania i całość wyparowywała - pół słoiczka mi zniknęło po 1 malowaniu). Ja polecam Valleyo - starcza mi na 3 - 5 modeli i zawsze świetnie kryją - a maluje pędzlem. Nie zostawiają śladów ani maziów po dobrym rozcieńczeniu (z wodą ok 1:3 lub 1:2 gdy jest gęstsza) .
Awatar użytkownika
vlad_8011
 
Posty: 338
Rejestracja: Czw Wrz 26, 2013 1:59 pm
Miejscowość: Tenczynek


Wróć do Modelarstwo redukcyjne - plastik

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości