Składanianie Easy Glidera Pro i instrukcja po polsku

Postprzez wojcio69 » Pon Sty 19, 2009 11:04 pm

Witam
Stawiasz dwa słoiki 0,9 litra pełne wody i zakręcone dokładnie w jednej lini i oddalone od siebie na taką odległość aby zmieścił się między nimi kadłub pozostawiając po ok. 2cm luzu (między kadłubem a słoikiem).
Na nakrętkach słoików centralnie w środku na sztywno (możesz przykleić) mocujesz np. po jednym pionku od szach lub naparski krawieckie, coś co będzie szpiczaste ale nię będzie ostre, jakieś piramidki (ważne aby obydwie były tej samej wysokości. Jak już to zmontujesz, to kładzieś na tych piramidkach model tak aby opierał się o nie +/- tą szufladą, którą wklejałeś w skrzydło kryjąc kanał dla przewodu serwa i rurki łączącej skrzydło. W instrukcji jest podane w jakiej odległości od krawędzi natarcia znajduje się środek ciężkości (SC). W takiej właśnie odległości model ma się opierać skrzydłami o Twoje stożki przyklejone do słoików. Dwoma palcami to sobie możesz trzymać przy pisuarze, tutaj albo robisz coś dokładnie albo wcale. Samoloty RC to nie samolociki z kartki papieru. Pooglądaj sobie na youtube jakie zniszczenia może zrobić taki niewinnie lecący EG czy inny model (wybicie szyby w samolocie, rozcięcie głowy, śmigiełko potrafi obciąć paluszek itp.).
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Wto Sty 20, 2009 9:01 pm

Witam,
Bardzo dziekuję Ci za pomoc, teraz szukam tylko osoby która kupuje w sklepach zagranicznych aby zakupić potrzene rzeczy, najbardziej mnie interesuje www.hobbycity.com . Wiem że to dziwne ale nie posiadam :lol: konta bankowego i nie wiem jak się to wszystko ma do zakupów z Polsce, cła itd.
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez kojot » Wto Sty 20, 2009 10:42 pm

Nie przejmuj się, były premier Polski miał podobne problemy (z brakiem rachunku) :mrgreen:
Pozdrawiam,
Krzysiek "kojot" Choroszko
Awatar użytkownika
kojot
 
Posty: 1181
Rejestracja: Wto Mar 23, 2004 3:52 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez maksiu1919 » Wto Sty 20, 2009 11:48 pm

KOJOT, dzięki za dobre słowa :)
Czy nie znacie kogoś kto ściąga przedmioty z takich sklepów lub kogoś kto by mi pomógł w tym interesie. :?:
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez maksiu1919 » Czw Sty 22, 2009 8:34 pm

Dzisiaj włożyłem na dziób modelu obciążenie 200g i próbowałem wyważyć model nawet mi wyszło. Bardzo doby sposób podał pan do wyważenia. Dzięki
Ostatnio edytowany przez maksiu1919, Pon Sty 26, 2009 8:03 pm, edytowano w sumie 1 raz
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez maksiu1919 » Nie Sty 25, 2009 11:24 pm

Witam, będę zamawiał w najbliższym czasie silnik
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=3883
nie wiem czym mam połączyć silnik z regulatorem,na regulatorze nie mam żadnych złączek. Czy takie konektory będą dobre :?:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Product=68
Czy ten silnik nadaje się do schowania go w kadłubie :?:
Biore ten regiel:
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... roduct=658 lub http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=2164
Jak mam podłączyć kable do silnika jak sa jednego koloru, podpisane sa tyko literami A,B,C.
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Nie Sty 25, 2009 11:51 pm

Witam
Podłączenie silnika z regulatorem masz opisane tutaj http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=11102
a przy okazji poczytaj trochę tutaj http://pfmrc.eu/viewforum.php?f=54
Silnik dobry.
Konektory dobre.
Obydwa regulatory dobre tylko po co takie duże (30A). Silnik jaki podałeś bierze max. 15A więc regulator 20A wystarczy.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Pon Sty 26, 2009 12:26 am

Przeczytałem dwa razy ten post z podłączeniem regla, ale tam nie jest opisane o to co mi chodziło. Cały czas opisują jak podłańcza się regulator do odbiornika. A mi chodzi o to czy te trzy kabelki czarne które mam w regulatorze, jak podłącze silnik do regulatora i zacznie się kręcić w złą stronę to mogę zmienić potem kabelki. Ale czy silnik się nie spali i czy też regulator się nie spali :?:
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Pon Sty 26, 2009 10:27 am

Witam
Skoro nie potrafisz sobie poradzić z podłączeniem regla do silnika mając opisane na forum co i jak - odpuść sobie modelarstwo RC. Dalej bedzie jeszcze trudniej. Skonfigurowanie regla, wytrymowanie aparatury, ustawienie modelu itp. Nie kompromituj się zadawaniem takich pytań. Na początku tego postu piszą o trzech kablach czarnych i przekładaniu ich lewo - prawo. Czytaj ze zrozumieniem a nie własnym filozoficznym analizowaniem. A co się stanie jak do latarki włożysz odwrotnie baterie? Takie informace są wyjaśniane w pierwszej klasie gimnazjum na lekcjach fizyki. Byłeś wtedy na wagarach czy gimnazjum jeszcze przed Tobą?
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Pon Sty 26, 2009 4:24 pm

Witam.
Teraz już będę zadawał przemyślane pytania. A co do gimnazjum :oops: to już kończę Technikum IV kl. Ja w siebie wierzę i wiem że sobie poradzę. I jeszcze będę pisał, że go ulotniłem i nie rozwaliłem :twisted: Jak bym miał znajomego modelarza niedaleko od swojej miejscowości to bym nie pytał o takie głupstwa :(

Będę zamawiał elektronikę przez RC Płock z HobbyCity, nie mogę znaleść kołpaków i śmigieł składany do Easy Glidera, Nie wiecie czy są?

Ok. przeczytałem jeszcze raz powoli i ze zrozumieniem, teraz już rozumiem, kable mi się pomyliły. :lol:
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Pon Sty 26, 2009 8:05 pm

Witam
Jak widzisz nieraz kubeł zimnej wody na łeb czy tak zwana opeerka lub kop na rozruch pomaga. Poprzednim postem podniosłem Ci trochę adrenalinę i zaraz zacząłeś czytać ze zrozumieniem ;o)
Co do kołpaków to nie wiem jaka jest tam średnica obciętego nosa. Takiej samej średnicy powineneś kupić kołpak do tego piastę samocentrującą, mocowanie składanego śmigła i łopatki śmigła.
http://www.arthobby.pl/index.php?page=8&prod_id=979
Z tego wynika, że musisz kupić kołpak 55mm średnicy. Do niego ośkę samocentrującą, którą założysz na ośkę silnika (średnica otworu w ośce samocentrującej musi pasować do średnicy ośki silnika). Na ośkę samocentrującą zakładasz mocowanie łopatek i przykręcasz mocno nakrętką do ośki samocentrującej, którą już założyłeś na oś silnika. Teraz do mocowania łopatek przykręcasz łopatki śmigła (ich rozmiar powinien być spasowany z Twoim silnikiem. Nie wiem jakie śmigło zaleca producent do Twojego silnika). Łopatek śmigła nie przykręcaj za mocno, bo muszą się one składać w czasie lotu przy wyłączonym silniku. Po skręceniu łopatek łby śrubek zalej jedną kropelką kleju np. super glue aby w locie się nie wykręciły. Teraz nałóż kołpak i przykręć go mocno śrubką do ośki samocentrującej. Te czynności wykonujesz po zamocowaniu silnika w kadłubie i przykręceniu go do wręgi silnikowej.
Poszukaj w internetowych sklepach modelarskich (polskich) lub na allegro czy nie mają zestawów śmigieł składanych z kołpakiem i mocowaniem.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Śro Sty 28, 2009 12:29 am

Witam
Przewertowałem jeszcze raz fora pfmrc i alexa co do wyposażenia, wiem, że mam 10 myśli na minutę, ale chce żeby wszystko ze sobą tworzyło jedność. Tak więc. Silin jednak zmieniam na ten co wcześniej proponowałeś, czyli KEDA A22-20L do tego regulator TURNIGY 25amp i aku: ZIPPY 2200 mAh 3S 15C. Zostawić ten pakiet, czy kupić coś jeszcze większego? Ja myślę że do spokojnego lotu to wystarczy. Zamierzam kupić jeszcze pakiet do nadajnika 9,6V NiMH 2700mAh.
Te pakiety będę ładował ładowarką TURNIGY Accucel 6.
Producent silnika zaleca śmigło 10x5 ale nie mogę znaleść składanego, wszystkie są 10x6. Czy takie tez może być?
Największy kołpak jaki znalazłem na wał 3mm to 45mm, cena też trochę powala 55zł.
http://www.nastik.pl/kolpak-45308-p-1808.html

Myślałem że kupię ten zestaw MULTIPLEXA kołpak, łopatki ale to jest na wał 4mm.
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Śro Sty 28, 2009 12:59 am

Witam
Do silnika KEDA pakiet 3S 2200mAh zupełnie wystarczy. Ja w swoim Juniorze S od Graupnera z fabrycznym silnikiem mam pakiet 2S 1800mAh i wystarcza na 5-7 wind na pułap ok. 50m, a pułap ten łapię w 0k. 10s. Potem to szuka się termiki. Łopatki możesz dać 10x6. Ładowarka OK, sprawdź tylko czy pakiet akumulatorów do nadajnika zmieści się w komorze na niego przeznaczonej. Kołpak o większej średnicy na oś 3mm będzie ci trudno znaleźć ale ja byn dał ten 45mm. Na łączeniu z kadłubem byłoby takie 2,5mm zagięcie. Ktoś na pfmrc w EGpro ma kołpak 40mm i całkiem fajnie to wygląda. Powala Cię cana kołpaka 55zł? A po co dajesz kołpak aluminiowy? Plastikowy wystarczy. Tutaj masz kołpaki do wyboru, do koloru http://www.emodel.pl/esklep/advanced_se ... button.y=0
Do tych kołpaków kupujesz taką piastę do mocowania łopatek http://www.nastik.pl/kolpaki-piasty-smi ... 1e8944f79c którą przykręcasz do piasty samocentrującej zakładanej na oś silnika, ale to Twój model i Ty decydujesz.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Śro Sty 28, 2009 11:00 pm

Witam
Czy ten kołpak nie jest do śmigieł stałych? Otwory są skośne, ta piasta jest do niego tak? i powinno wszystko grać. :?:
A tak prezentuje się model po oklejeniu skrzydeł i stateczników, kadłub narazie na taśmie :]
Czy bylo by dobrze te naklejki przejachać żelazkiem żeby lepiej złapały, czy nie kombinowć nic?
http://img230.imageshack.us/img230/8129/p1264082jj8.jpg
Boję się kleić statecznik poziomy żeby tak samo był położony jak skrzydła. Zamierzam użyć do tego jakąś poziomice itp. Jaki dobry sposób, na oko to chyba nie mam co tego kleić. :roll:
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Śro Sty 28, 2009 11:45 pm

Witam
Naklejki jak nakleiłeś to je dobrze dociśnij na całej płaszczyźnie. Jak są pęcheszyki powietrza to przedziuraw je igłą lub większe rozetnij skalpelem albo żyletką i przyklej a żelazko daj mamie.
Jak skleisz kadłub to wsadź w niego skrzydła i ustaw model poziomo podpierając go pod skrzydłami tak aby patrząc z przodu skrzydła były poziomo (nie chodzi o milimetry) Następnie tam gdzie ma być statecznik poziomy połóż go na sucho (wcześniej sprawdź czy na miejscy łączenia nie ma zadziorów nadlewek materiału i czy powierzchnie styku zarówno ta na kadłubie jak i ta na stateczniku są gładkie). Teraz popatrz na swój model z przodu (dobrze by było jakbyś oczy miał na wysokości skrzydeł; ustaw model na stole/ławie i uklęknij przed nim lub ukucnij) i sprawdź czy statecznik poziomy jest równoległy do skrzydeł. Jeżeli tak to możesz przykleić statecznik lekko dociskając go na środku w miejscu klejenia. Statecznik pionowy wklejasz tak samo tylko sprawdzasz czy jest prostopadle do skrzydeł a poziomice daj tacie i niech sprawdzi czy pralka jest dobrze wypoziomowana, bo jak nie to szybko jej się powycierają łożyska i zawieszenie bębna szybciej nawali.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

PoprzedniaNastępna

Wróć do Szybowce i motoszybowce RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość