Składanianie Easy Glidera Pro i instrukcja po polsku

Postprzez maksiu1919 » Czw Sty 29, 2009 12:09 am

Witam
Panie Wojtku bardzo dziękuję za dobre rady i szybkie odpowiedzi, napewno się zastosuję do tego co napisałeś. Pozdr
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez maksiu1919 » Czw Mar 05, 2009 9:09 pm

Witam po przerwie
Przymierzam się do kupna silnika KEDA A22-20L. Ale mam wątpliwości bo w jednym sklepie internetowym piszą, że średnica ośki silnika wynosi: 3,175mm http://www.nastik.pl/keda-a2220l-p-102.html
a drugi pisze, że równe 3mm http://www.emodel.pl/esklep/keda-a2220l-p-3.html
No i teraz nie wiem jaki mam kupić kołpak czy na mocowanie 3mm czy na 3,17mm. Jestem pod ścianą.
Może ma ktoś ten silnik i mógłby zmierzyć dokładnie jaka jest średnica ośki?
Mój dziób w modelu ma 5,5cm średnicy. Znalazłem rekordowo duży kołpak na średnicę 3mm i też na 3,17mm http://www.nastik.pl/kolpak-turbo-50308-p-2197.html
Ostatnio edytowany przez maksiu1919, Sob Mar 07, 2009 12:12 pm, edytowano w sumie 1 raz
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez maksiu1919 » Sob Mar 07, 2009 1:14 am

Widzę, że nikt się nie kwapi aby mi odpowiedzieć na proste pytanie :(
Zamówiłem taki pakiecik, http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... h_3S1P_15C

czy ktoś ma, jak się sprawuje. Czytałem, że są dobrej jakości. Poj 2200 mAH 15C 3S no to teraz takiego pakietu nie mogę ładować taką ładowarką? : http://allegro.pl/item569677769_ladowar ... serem.html lub http://allegro.pl/item576877493_ladowar ... _230v.html
Musi być coś mocniejszego.
CZY ktoś może mi doradzić żeby kupić coś taniego i dobrego. Do 100zł
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Pon Mar 09, 2009 12:45 am

Witam
Co do średnicy ośki silnika, to nic Ci nie poradzę, bo nie wiem jaka jest tam średnica.
Co do pakietu to jego wydajność prądowa wynosi 33A, czyli do silnika KEDA A22-20L wystarczy.
I jedna i druga ładowarka jest OK, z tym, że ta druga posiada już zasilacz do podłączenia jej do prądu w gniazdu 230V. Obydwie mają trochę mały prąd ładowania co spowoduje wydłużenie się samego ładowania akumulatorów. Ja korzystam z tej http://www.emodel.pl/esklep/esky-ek2085 ... p-105.html i dokupiłem do niej zasilacz 12V/1,5A. Tania z balanserem i póki co się sprawdza. Zasilacz możesz kupić tutaj http://www.allegro.pl/item575322430_zas ... _1_5a.html
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Pon Mar 09, 2009 1:09 am

Dzięki, silnik już wędruje do mnie z hobbycity, z kołpakiem się wstrzymałem, zmierze sobie średnicę ośki i wtedy coś kupię. A co do ładowarki to myślałem że nie naładuja mi do pojemności 2200mah, kupię tą drugą.
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Pon Mar 09, 2009 1:17 am

Witam
Dowiedz się tylko czy ta ładowarka, którą chcesz kupić ma wbudowany balanser. Jak go nie ma to daruj ją sobie. Przy pakiecie masz dwa kable (czerwony i czarny), które podłączasz do regulatora i jeszcze jeden kabel 4-ro żyłowy zakończony białą wtyczką, którą podłączasz go do ładowarki (z balanserem). Powoduje to, to że każda cela pakietu jest ładowana oddzielnie, co jest dość istotne przy pakietach Li-po.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Pon Mar 09, 2009 1:24 am

Witam
No tak, nawet nie zauważylem że go nie posiada. Ładowarke tylko z balanserem kupuję, dobry aku będę miał, to nie chcę go zepsuć od razu. A czy ta ładowarka e-sky rozładowuje pakiet, czy muszę go sam rozładować?
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Pon Mar 09, 2009 9:27 am

Witam
E-sky nie rozładowuje akumulatora. Jak będziesz miał nowy akumulator, to podłącz go do modelu i włącz silnik tak na 1/2 góra 2/3 gazu i czekaj aż regulator wyłączy silnik. Potem podłącz akumulatory do ładowarki i naładuj do pełna (u mnie trwa to 3 godz.). Po naładowaniu akumulatorów idź latać. Po powrocie z lotów jak nie zamierzasz w najbliższym czasie latać (2-3 miesiące lub dłużej) naładuj akumulatory do połowy i zostaw na przechowanie. Jak będziesz szedł latać, to normalnie doładuj akumulatory.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Wto Mar 24, 2009 9:27 pm

Witam
Posiadam już silnik i pakiet http://img147.imageshack.us/my.php?image=p3245769.jpg :D, jutro lutuje kable. Oczywiście pojawił sie problem z zamontowaniem silnika, dziurki które są nawiercone w tym plastyku bliżej środka minimalnie nie pasują do silnika http://img147.imageshack.us/my.php?image=p3245764.jpg
a i plastyk jest gruby i zabiera dużo śruby. Czy silnik ma być przykręcony bezpośrednio do plastyku, czy przez ten krzyżyk http://img147.imageshack.us/my.php?image=p3245765.jpg Jutro będę kleił kadłub, oczywiście na całej powierzchni, skleję go żywicą epoksydową, myślę że będzie dobra bo nie mam nic innego. A i jeszcze czy mogę skrucić kable silnika i regla aby nie zaginały się, bo mało miejsca w kadłubie? Kupiłem regulator używany 30A czy zapisze nowe wartości np. pakietu albo hamulca. Nie wiem na jakim pakiecie latał mój poprzednik. To tyle na razie.
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Wto Mar 24, 2009 10:39 pm

Witam
Silnik przykręcasz bezpośrednio do wręgi. Otwory na śruby trochę podpiłuj i przykręć ją z podkładką między łbem śruby a wręgą.
Kable możesz dowolnie skrócić i pamietaj aby dobrze je zaizolować. W czasie lotu będą zawsze się troszkę przemieszczać choćby od samych drgań silnika i lepiej aby nie zrobiły zwarcia.
Regulator możesz dowolnie zaprogramować. Regulatory tak długo pamiętają ostatnie ustawienia dopóki nie zostaną ponownie zaprogramowane, czyli każde nowe programowanie kasuje poprzednie ustawienia.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Śro Mar 25, 2009 8:26 pm

Witam, męczę się aby ustwić regulator do slinka. Regiel kupiłem używany i nie wiemjakiej firmy. Żeby się silnik kręcił muszę drązkiem od gazu zjechać na dół, a ja tak nie chcę. Przy włączaniu regla mam drążek na minimum. Kupiłem te regiel: http://allegro.pl/item558817177_regulat ... c_30a.html
jest także instrukcja podobnego na aukcji. Przesyłam filmik na youtube.com zobaczycie jak to wygląda:).
http://www.youtube.com/watch?v=6YI0cGutaK4 Czytałem tą instrukcję ale ona jest dla mnie trochę mało rozwinięta, nie wiem czy mam przesuwać drązek gazu czy nie. Czekałem z 40sek i cały czas pipczało. W aparaturze gaz mam na 2 kanale E.P.A mam na 100% a EXP na +- 0%. MOże coś tu muszę przestawić?
W którą stronę ma się kręcić silnik w lewo czy w prawo??jeszcze nie mam łopat,a chce już skleić. Model wyważyłem, na dziób dałem piastę taką jak była w zestawie do silnika keda22-20L i kilka śróbek i 3 gumki. Pakiet był 4 cm od krawędzi kieszeni dla niego przygotowanej i było wszystko ok. Pakiet mogłem przesunąć w stronę ogonda jeszcze 8cm,jakby coś było potem nie tak z łopatkami i piastą to myślę że da się to skorygować pakietem??? Zaznaczam że nie wkładałem kulki do ogona.
A i pokaże kołpak i łopatki:
http://rcsklep.pl/product_info.php?products_id=359
http://rcsklep.pl/product_info.php?products_id=454
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Śro Mar 25, 2009 8:56 pm

Nic Ci w temacie programowania regla nie pomogę, bo nie znam tego regulatora. Wejdź na stronę www.pfmrc.eu i tam przedstaw problem.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Śro Mar 25, 2009 9:23 pm

ok, a w którą stronę ma się kręcić silnik i jak myślisz o tym wyważeniu???
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

Postprzez wojcio69 » Śro Mar 25, 2009 9:34 pm

Witam
Wyważenie powinno się udać przy wykorzystaniu pakietu.
Obroty silnika powinnych być... :?:
W prawo patrząc od ogona lub w lewo patrząc na kołpak śmigła.
Z tym nie ma problemu, bo jak będą w złą stronę, to przekładasz dowolne dwa kable na połączeniu regulator-silnik (masz trzy do wyboru) i będzie OK.
Tutaj masz całą instrukcję jak programować ten regulator http://www.emodel.pl/esklep/download/Re ... rukcja.pdf
Przecież ten link miałeś podany na stronie z aukcją :!: Czytać, czytać, czytać wszystko a nie tylko nagłówki :evil:
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez maksiu1919 » Śro Mar 25, 2009 9:56 pm

Ok, dzięki, napisałem na pfmc i miałem zmienić "REVERSE" no i udało się się, a tego nie ma w instrukcji :) O kabelkach wiem,tylko jak wkleję łoże to będę musiał odkręcać silnik aby zmienić kable bo mam krutkie a tak się namęczyłem aby go przykręcić. Dzięki i czekam na oblot bo u mnie cały czas leży śnieg, do tego zbity więc wolę nie ryzykować. Pozdrowiena
Easy Glider Pro
Awatar użytkownika
maksiu1919
 
Posty: 44
Rejestracja: Pon Gru 29, 2008 3:25 pm
Miejscowość: Lesko

PoprzedniaNastępna

Wróć do Szybowce i motoszybowce RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron