Opinie na temat samolotu DISCUS

Opinie na temat samolotu DISCUS

Postprzez modelarz22 » Sob Kwi 11, 2009 7:44 pm

Proszę o wszelkie opinie na temat modelu szybowca DISCUS.
Pozdrawiam Piotr
modelarz22
 
Posty: 36
Rejestracja: Nie Mar 29, 2009 9:36 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez Kaper » Nie Kwi 12, 2009 2:15 am

Okazuje się, że stare przysłowia nadają się także do nowych czasów. Tu nada nam się:
Niejednemu psu na imię Burek
I dopóki nie zdradzisz jaki to konkretnie model (albo chociaż z której chaty ten Burek, czyli od którego producenta ;) ) nie dowiesz się za wiele.

Jeśli jest przyzwoity, to jest to model (makieta) prawdziwego szybowca - nie nadaje się na model "do nauki".

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Kaper
 
Posty: 215
Rejestracja: Nie Wrz 28, 2003 10:01 am
Miejscowość: Warszawa-Ursynów

Postprzez wojcio69 » Nie Kwi 12, 2009 9:26 am

Witam
Jeżeli myślisz o tym szybowcu Discus http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/ind ... diskus-arf , to zdecydowanie4 nie nadaje się on na model do nauki latania lub początkującego modelarza. Jest to model raczej dla zaawansowanych modelarzy, którzy wylatali już kilka godzin na innych modelach szybowców.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez modelarz22 » Nie Kwi 12, 2009 1:05 pm

Wiem że jest dla zaawansowanego modelarza , gdybym nim nie był to wogóle nie byłoby tematu . A wracając do tematu to interesuje minie DISCUS o rozpiętości 2,6 metra. Bardzo prosze o kilka konkretów na temat tego modelu.


Ps: Moj kumpel mówi że napoczątku ciężko się steruje model ponieważ ma małą pow. skrzydeł (czy to prawda?).

PS 2 : Interesuje mnie także model klasy F3J jeżeli znacie jakiś model warty uwagi to proszę o jakiś link .
Pozdrawiam Piotr
modelarz22
 
Posty: 36
Rejestracja: Nie Mar 29, 2009 9:36 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez wojcio69 » Nie Kwi 12, 2009 1:21 pm

Witam
Czytając Twoje odpowiedzi w nawiązaniu do naszych postów śmiało mogę stwierdzić, że jak kupisz model Easy Star lub Focus, to będziesz miał pełne ręce roboty i nogi jak z waty podczas ich pierwszego oblotu, a jeżeli już koniecznie chcesz wyrzucić trochę kasy, to zrób to na moje konto.
Oprócz Discus'a proponuję jeszcze model Ventus z hamulcami i chowanym podwoziem http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... 2600-cmpro lub DG1000, który jest już przygotowany do wersji elektrohttp://www.model-fan.com.pl/inde ... ectric-arf
modelarz22 napisał(a):napoczątku ciężko się steruje model ponieważ ma małą pow. skrzydeł.

Fikcja do n-tej potęgi. Model i podczas pierwszego lotu jak i podczas ostatniego steruje się tak samo. Z tego co napisałeś, to można przypuszczać, że im model więcej wylatał godzin, tym bardziej zmieniają się jego własności lotne in plus, czyli w analogii do tego co napisałeś zwiększa się powierzchnia nośna.
P.S. Jakimi modelami już latałeś?
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez modelarz22 » Nie Kwi 12, 2009 2:01 pm

Latałem modelem pelikan oraz jednym modelem mojej konstrukcji.

Ps : warto dodać ze mam aparaturę 4 kanałową więc mam małe możliwości co do modelu .
Pozdrawiam Piotr
modelarz22
 
Posty: 36
Rejestracja: Nie Mar 29, 2009 9:36 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez modelarz22 » Nie Kwi 12, 2009 2:12 pm

Nigdy nie robiłem modelu z chowanym podwoziem i chamulcem , czym na aparaturze otwiera i zamyka sie hamulce ?

Bo na moim radyjku nie mam żadnych guzuczków :)
Pozdrawiam Piotr
modelarz22
 
Posty: 36
Rejestracja: Nie Mar 29, 2009 9:36 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez modelarz22 » Nie Kwi 12, 2009 2:14 pm

Upps! Mały błędzik ze słowem hamulec . :)
Pozdrawiam Piotr
modelarz22
 
Posty: 36
Rejestracja: Nie Mar 29, 2009 9:36 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez Roman B » Nie Cze 07, 2009 8:23 am

Guziczków nie masz w 4 kanałowym radiu to fakt ale koledzy radzą sobie kręcąc anteną lub głową . Jedni z niedowierzaniem , inni z podziwem a jeszcze inni z litością . Wybór należy do ciebie.

Ps. Ale bateryjki w radyjku masz jak sądzę ?
Roman B
 
Posty: 78
Rejestracja: Wto Wrz 26, 2006 7:53 am
Miejscowość: KRAKÓW

Postprzez Piotrdb97 » Sob Lut 12, 2011 11:18 pm

Na początek spoko ale dla zaawansowanych może coś lepszego? +- ;o)
Jakie założenie masz ? Proste walczyć i wygrywać
Awatar użytkownika
Piotrdb97
 
Posty: 48
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 12:30 pm
Miejscowość: Werbkowice


Wróć do Szybowce i motoszybowce RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości