Sky Hawk Tw-742-problem.

Sky Hawk Tw-742-problem.

Postprzez Adrian1232 » Wto Sie 04, 2009 1:26 pm

Witam, mam problem ze swoim samolotem. Wszystko poskładałem zgodnie z instrukcją. I pewnego dnia gdy sobie latałem zerwał się wiatr, straciłem kompletnie panowanie nad samolotem i z dużej wysokości pikował w pole. Podszedłem do niego, chciałem sprawdzić czy wszystko działa zareagował na nadajnik i potem cisza, ale gdy podłączam aku to tylko wszystkie serwa zrobią "bzzy" (zawsze tak robił) ale nie reaguje na nadajnik. Kwarc wypadł z gniazda. Obudowa odbiornika była lekko strzaskana. Kupiłem nowy odbiornik, ale nadal nic. Dodam jeszcze że zawsze jak pilot włączałem to czerwona diada migła, a teraz gdy podłączyłem nowy odbiornik dioda miga cały czas. Czy problem leży w kwarcu?? Mógł się uszkodzić podczas uderzenia w ziemię??
Adrian1232
 
Posty: 7
Rejestracja: Wto Sie 04, 2009 1:17 pm

Postprzez wojcio69 » Wto Sie 04, 2009 9:13 pm

Witam
Mógł posypać się kwarc.
Zakładam, że odbiornik jest takiego samego typu jak ten, który uległ uszkodzeniu.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez Adrian1232 » Wto Sie 04, 2009 11:17 pm

Tak tak ten sam typ. Na początku też myśałem że to kwarc, ale odbiornik był strzaskany i kupiłem nowy. A kwarc to wystarczy tylko jeden do odbiornika o tej samej częstotliwości?? Czy muszę parę kupić??
Adrian1232
 
Posty: 7
Rejestracja: Wto Sie 04, 2009 1:17 pm

Postprzez wojcio69 » Wto Sie 04, 2009 11:31 pm

Witam
Kwarc możesz kupić tylko do odbiornika ale ważne aby był tej samej firmy co kwarc w nadajniku.
Teoretycznie wszystkie mają tą samą częstotliwość ale są jakieś drobne różnice o mogą się nie zgrać np. w nadajniku kwarc Hitec a w odbiorniku Futaba oba na 35MHz i kanał 62 a nie będą ze sobą współpracować.
Mozsz kupic komplet nowych kwarcy.
Jaka to jest aparatura, bo z pamięcią u mnie trochę słabawo, a i ilość postów na jakie odpowiadam też trochę mi się miesza, zwłaszcza jak dotyczą podobnych problemów ;o)
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez Adrian1232 » Śro Sie 05, 2009 7:43 pm

A gdzie bym mógł kupic w internecie parę takich kwarców o częstotliwości w obrębie 27mhz??
Adrian1232
 
Posty: 7
Rejestracja: Wto Sie 04, 2009 1:17 pm

Postprzez Adrian1232 » Śro Sie 05, 2009 7:47 pm

Adrian1232
 
Posty: 7
Rejestracja: Wto Sie 04, 2009 1:17 pm

Postprzez wojcio69 » Śro Sie 05, 2009 8:51 pm

Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez Adrian1232 » Czw Sie 06, 2009 3:18 pm

A te co podałem naprawdę nie będą dobre?? No a co do częstotliwości to tylko moge z zakresu 27mhz.
Adrian1232
 
Posty: 7
Rejestracja: Wto Sie 04, 2009 1:17 pm

Postprzez Adrian1232 » Czw Sie 06, 2009 3:22 pm

Jednak już sie zdecydowałem i kupie te http://www.allegro.pl/item704827512_kwa ... _8701.html
I na przyszłość będę ostrożniejszy i wnętrze pomiędzy odbiornikiem a akumulatorem i silnikiem wypełnię styropianem ;o)
Adrian1232
 
Posty: 7
Rejestracja: Wto Sie 04, 2009 1:17 pm

Postprzez wojcio69 » Czw Sie 06, 2009 3:51 pm

Witam
Nie radzę wypełniać styropianem. Lepiej umocować na "rzepy".
Wewnątrz kadłuba (tam gdzie jest elektronika) musi być dość swobodny przepływ powietrza, ponieważ silnik, regulator a i akumulatory się grzeją podczas pracy i muszą być chłodzone. W modelach latających załatwia to przepływ powietrza.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem

Postprzez Tomek.b » Pią Cze 25, 2010 1:48 pm

Witam, zaznaczam ze jestem początkującym lotnikiem ;) to moj pierwszy model samolotu wcześniej latałem helikopterem. Po złożeniu go tak jak w instrukcji podczas próby lotu za każdym razem startuje i skręca w lewo uderzając dziobem w dół. to jest wina złożenia czy braku mojej umiejętnośći w lataniu?? prosze o pomoc, i wyjasnienie w czym twi problem
pozdrawiam
Tomek.b
 
Posty: 1
Rejestracja: Pią Cze 25, 2010 1:38 pm

Postprzez Mac Eyka » Sob Cze 26, 2010 1:28 pm

Nie przejmuj się zbytnio, mój Hawk także zaliczył kreta w pierwszym locie i po podłączeniu zasilania serwa powariowały.
W nadajniku i odbiorniku kwarce są wyjmowalne więc myślę, że można założyć także trzydziestki piątki.
Ja postanowiłem z rozbitka wyjąć bebechy i spróbować zbudować coś łatwiejszego w lataniu z dostępnych w internecie planów.
Image
Awatar użytkownika
Mac Eyka
 
Posty: 1347
Rejestracja: Wto Wrz 30, 2003 10:04 pm
Miejscowość: Ouagadougou w Burkina Faso

Postprzez wojcio69 » Sob Cze 26, 2010 2:19 pm

Witam
podczas próby lotu za każdym razem startuje i skręca w lewo uderzając dziobem w dół

    1. Czy wszystkie powierzchnie sterowe są w płaszczyźnie z odpowiednimi powierzchniami skrzydeł i stateczników?
    2. Czy model jest wyważony prawidłowo?
    3. Czy skrzydła i stateczniki zachowują względem siebie prostopadłość i równoległość?
    4. Czy skrzydła lub stateczniki nie posiadają skręceń (krawędź natarcia jest linią prostą na całej długości)?
    5. Czy w bezwietrzny dzień (wieczór) po poprawnym (3-5 stopnie w dół ze średnią siłą) wyrzuceniu modelu z ręki, bez włączania silnika i sterowania radiem model leci poprawnie (po lini prostej, lotem ślizgowym zmierza ku ziemi)?

Jeżeli na powyższe pytania odpowiedziałeś TAK, to jest to wina sterowania modelem.
Pozdrawiam - Wojtek
FILM1; FILM2; GALERIA
Proxima II, Clouds Fly; Sanwa RDS 8000
Awatar użytkownika
wojcio69
 
Posty: 254
Rejestracja: Pon Lip 16, 2007 3:10 pm
Miejscowość: Śrem


Wróć do Szybowce i motoszybowce RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości