Silnik .Prosze o pomoc

Silnik .Prosze o pomoc

Postprzez dawidpawlik1 » Śro Paź 13, 2010 7:21 pm

Witam!Dostałem silnik .Nieużywany w kartoniku(na którym pisze "MODELA"
MVVS 15D)Silniczek jest do samolotu ,nie wiem co jeszcze potrzebuje aby zadziałał ,dołączam zdjęcie.Podobno jest on na eter ,.Czy to jest dwusuw ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbb ... 66018.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e26 ... fa629.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28f ... c8329.html


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7f ... 73805.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a33 ... 55088.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b1f ... e3f39.html
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez Virs » Śro Paź 13, 2010 7:48 pm

Raczej nie ten dział, nie jestem moderatorem ale tak dla ścisłości
Pozdrawiam Igor!!! http://www.youtube.com/watch?v=WEL6_SuQCu8 Metallica Master Of Puppets
Virs
 
Posty: 57
Rejestracja: Nie Gru 20, 2009 3:00 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez dawidpawlik1 » Śro Paź 13, 2010 7:54 pm

Nie wiedziałem do jakiego działu ,jeśli chcecie to przenieście ten temat , tylko proszę o odpowiedz .
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez aquilon1 » Śro Paź 13, 2010 8:25 pm

Czasem pod latarnią najciemniej:

http://www.google.com/search?hl=pl&safe ... +D&spell=1

To są tylko wyniki po polsku, jest ich jeszcze od groma w innych językach
aquilon1
 
Posty: 28
Rejestracja: Pią Lis 27, 2009 11:50 am

Postprzez kojot » Śro Paź 13, 2010 10:34 pm

Pozdrawiam,
Krzysiek "kojot" Choroszko
Awatar użytkownika
kojot
 
Posty: 1181
Rejestracja: Wto Mar 23, 2004 1:52 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez dawidpawlik1 » Czw Paź 14, 2010 1:10 pm

Dzięki Kojot .Tylko ty zrozumiałeś o co mi chodzi .
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez dawidpawlik1 » Czw Paź 14, 2010 1:19 pm

Słuchaj Kojot .Opisywałeś w tamtym temacie jak odpalić krok po kroku .Ale paliwowy wężyk ma być podłączony do tej iglicy ?tam jest wejście na wężyk ..2Gdzie podłączyć tłumik ,czy w ogóle podłączyć ?Zastanawia mnie jeszcze czy tam gdzie jest gaźnik , ja wszytko mam na nim czy czegoś brakuje ?Bo przecież to nie może być tak odsłonięte (widać tą rurkę w której jest iglica paliwowa .Zauważyłem że ta tulejka w którą wchodzi tłok ma w sobie 2 lub 3 wycięcia , jedno jest prostokątne a tamto drugie tak się zwęża ,i gdy się przykręci cylinderek to widać ten otwór w cylinderku z boku (tam wychodzą spaliny ?A i ten korek który jak się odkręci to widać wał ,to on ma zostać czy coś tam ma być , on jest plastikowy . Z góry Dziękuje !!!
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez kojot » Czw Paź 14, 2010 10:36 pm

a) z twoim silnikiem jest wszystko OK
b) do tego silnika nie ma tłumika
c) póki nic nie rozumiesz - nie kręć, nie rozkręcaj - uruchom. Sądząc po zdjęciach silnik jest kompletny i zmontowany jak trzeba.
Warto by jednak użyć googla i nauczyć się nazw poszczególnych części, bo twój opis ciężko zrozumieć. A przy okazji zrozumiesz zasadę działania silnika dwusuwowego i gaźnika opartego o dyszę Venturiego.

Co to znaczy "przykręci cylinderek"???
Pozdrawiam,
Krzysiek "kojot" Choroszko
Awatar użytkownika
kojot
 
Posty: 1181
Rejestracja: Wto Mar 23, 2004 1:52 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez dawidpawlik1 » Pią Paź 15, 2010 6:05 pm

Pomyliłem "jak się przykręci głowicę " A co muszę do niego dokupić , bo tam w gaźniku powinna być taka pompka plastikowa do naduszenia chyba ? A i nigdzie nie ma paliwa bez nitrowego ,szkoda czyli go nie odpalę ?
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez kojot » Pią Paź 15, 2010 8:45 pm

Auuuu, jaka pompka? plizzz, poczytaj trochę.
Może być paliwo z 5% nitro.

http://hobby-model.pl/paliwo-samozaplonowe-proxim.html
Pozdrawiam,
Krzysiek "kojot" Choroszko
Awatar użytkownika
kojot
 
Posty: 1181
Rejestracja: Wto Mar 23, 2004 1:52 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez dawidpawlik1 » Sob Paź 16, 2010 3:30 pm

Aha . Myślałem że nie może być bo się ten silniczek rozwali .A ta pompka , , chodzi mi o to do pompowania paliwa w gaźniku .Bo ja jak patrze na gaźnik wo tidać wszytko a tam powinno coś byc według mnie tak jak tutaj naprzykłąd

http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/4/32/223/


Przeczytałem już pełno tematów i nic . ;/


A i czy to paliwo jest dobre do tego ?

http://allegro.pl/paliwo-model-technics ... 28744.html
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez kojot » Sob Paź 16, 2010 5:31 pm

Dawidzie, kiepsko idzie ci z czytaniem :-(
a) w silniku z linka nie ma żadnej pompki. Jest w nim gaźnik, ze sterowaną przepustnicą (bo jest to silnik do modeli zdalnie sterowanych). Twój jest do modeli na uwięzi, bez przepustnicy
b) Nie wiem co miałeś na myśli pisząc "dobre do tego". Ale na wszelki wypadek napiszę, że to paliwo nie nadaje się do twojego silnika.

Przeczytaj wątek, który podałem wcześniej, porównaj skład paliwa, który ci wskazałem w sklepie i skład paliwa, które wskazałeś. I jakie wnioski?
Pozdrawiam,
Krzysiek "kojot" Choroszko
Awatar użytkownika
kojot
 
Posty: 1181
Rejestracja: Wto Mar 23, 2004 1:52 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

Postprzez dawidpawlik1 » Nie Paź 17, 2010 10:33 am

No tak tylko ,że tego paliwa które Ty mi podałeś już nie ma w żadnym sklepie .A podobnych paliw także nie ma , wszystkie mają metanol i nitro metan .Aha i jeszcze jedno , ten model silniczka chyba dam rade przerobić na zdalnie sterowany ?
dawidpawlik1
 
Posty: 14
Rejestracja: Śro Paź 13, 2010 6:59 pm

Postprzez kojot » Pon Paź 18, 2010 10:10 pm

Nie dasz rady.

Paliwo oczywiście bywa. Inna sprawa, że silnik samozapłonowy to w dzisiejszych czasach przeżytek. W zasadzie mają zastosowanie wyłącznie wyczynowe w F2C.
Pozdrawiam,
Krzysiek "kojot" Choroszko
Awatar użytkownika
kojot
 
Posty: 1181
Rejestracja: Wto Mar 23, 2004 1:52 pm
Miejscowość: okolice Warszawy

W sprawie paliwa do samozapłonów.

Postprzez kotecek » Pon Lis 08, 2010 7:26 pm

W sprawie paliwa do samozapłonów to w Czechach można je kupić bez problemu.

(A tak przy okazji to moja rada, daj spokój temu silnikowi, wystaw go na allegro, niech się nim zajmie ktoś kto się na nim zna i go po prostu nie skatuje bez żadnego sensu, szkoda tego silnika na takie traktowanie. Jak się na nim nie znasz to jesteś bez większych szans na to by go poprawnie eksploatować, naprawdę szkoda tego silnika na takie traktowanie)
Awatar użytkownika
kotecek
 
Posty: 30
Rejestracja: Pią Sty 15, 2010 3:04 pm

Następna

Wróć do Samoloty z napędem spalinowym RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość