Excell 200 - proszę o pomoc

Excell 200 - proszę o pomoc

Postprzez qbaegzekutor » Pon Mar 14, 2011 6:48 pm

Witam!!
Mam pytanie czy ktoś z was lata lub latał samolotem Excell 200 - Black Horse
Takim jak ten:
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... lack-horse
Ponieważ jestem początkujący i chciałbym kupić ten samolot jako 2 trenerek gdyż 1 to jest elektryk.
Mam zamiar wsadzić do niego silnik O.S 46 LA :
http://www.nastik.pl/os-46la-p-681.html
Czy ten silnik jest dobry do tego samolotu ??
Czy ten samolot jest dobry jako 2 trener??
Jaką aparaturę do niego wsadzić??
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez dziobak » Wto Mar 15, 2011 7:40 pm

Tu masz link do sugerowanego wyposażenia. http://modele.sklep.pl/product_info.php ... 648a6c70c7
dziobak
 
Posty: 34
Rejestracja: Czw Mar 26, 2009 6:29 pm
Miejscowość: Szczecin

Postprzez DarekRG » Śro Mar 16, 2011 8:07 pm

Silnik jak najbardziej OK
Jako aparaturę proponuję coś lepszego kupić, uwzględniając przyszłe potrzeby. Trenerkiem na 4 kanałach polatasz, ale za rok, może dwa będzie to dla Ciebie stanowczo za mało. Trzeba brać pod uwagę że tym modelem można zrobić sobie i innym krzywdę, więc sterowanie musi być niezawodne. Jeśli chodzi o aparaturę, to zależy też ile masz na taki wydatek pieniążków?
1:48 - to moja skala ;)
aktualnie dłubię przy F-16C Barak (Italeri 1:48) 101 Squadron Hatzor Airbase 2005
i z chęcią bym coś skleił innego dla odprężenia ;)
DarekRG
 
Posty: 14
Rejestracja: Pon Gru 13, 2010 9:12 pm
Miejscowość: Tarnobrzeg

Postprzez qbaegzekutor » Czw Mar 17, 2011 8:29 pm

Na aparaturę to ok 700zł
Znasz jakąś dobrą w tej cenie ,którą byś mógł mi poradzić??
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez DarekRG » Pią Mar 18, 2011 1:23 pm

Do 700 zł to chyba najlepszym wyborem będzie Hitec - Optic 6 2.4GHz + odbiornik Optima 7 (bez serw). http://modele.sklep.pl/product_info.php ... s_id=12828
Ewentualnie chcąc zejść z kosztów to http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=8992 Aparaturka (ok 250-300zł) ze sporymi możliwościami. Ale moduł nadawczy trzeba by wymienić na Assana (ok 160-200zł). Ceny zależą od kursu dolara, i trzeba się liczyć z tym że mogą doliczyć na odprawie celnej Vat 23%.
1:48 - to moja skala ;)
aktualnie dłubię przy F-16C Barak (Italeri 1:48) 101 Squadron Hatzor Airbase 2005
i z chęcią bym coś skleił innego dla odprężenia ;)
DarekRG
 
Posty: 14
Rejestracja: Pon Gru 13, 2010 9:12 pm
Miejscowość: Tarnobrzeg

Postprzez qbaegzekutor » Pią Mar 18, 2011 4:30 pm

Dzięki wielkie za odpowiedzi ale powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz czy jak kupie ten samolot np z tej strony :
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... lack-horse
To do złożenia będę potrzebował jakiś klei lub czegoś takiego czy to będzie prosta konstrukcja bez użycia klei przyspieszaczy itp.??
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez DarekRG » Pią Mar 18, 2011 4:43 pm

Teoretycznie kleju nie będziesz potrzebował, ale lepiej zaopatrzyć się w rzadki CA oraz żywicę typu Distal rapid. Przy takich modelach lepiej łączenia samemu jeszcze raz poprawić zalewając np CA. Takie zestawy maja to do siebie że są produkowane masowo i trzeba wszytko dokładnie obejrzeć czy np ktoś gdzieś kleju nie poskąpił ;o) Tylko pamiętaj że z klejem nie wolno przesadzić. Jeżeli klejone elementy mają styczność z paliwem (np wręga ogniowa, to kleić je najlepiej jest żywicą bo np CA paliwo modelarskie rozpuszcza. Natomiast do zabezpieczenia balsy przed nasiąknięciem paliwem używa się np lakieru Clearcoat, ale to raczej nie powinno ci być na razie potrzebne bo model powinien być zabezpieczony pod tym kątem od wręgi ogniowej do czubka nosa :)
1:48 - to moja skala ;)
aktualnie dłubię przy F-16C Barak (Italeri 1:48) 101 Squadron Hatzor Airbase 2005
i z chęcią bym coś skleił innego dla odprężenia ;)
DarekRG
 
Posty: 14
Rejestracja: Pon Gru 13, 2010 9:12 pm
Miejscowość: Tarnobrzeg

Postprzez qbaegzekutor » Pią Mar 18, 2011 5:17 pm

Dzięki wielkie czyli jak będę coś poprawiał obok silnika to nie klejem tylko żywicą a mam jeszcze jedno pyt czy w tym samolocie jest już bak paliwa czy trzeba go dokupić??
Oraz zastanawiałem się nad wyposażeniem i wybrałem:
1.Nadajnik i odbiornik:
Hitec optic 6 http://modele.sklep.pl/product_info.php ... s_id=12828
2. serwa:
Tower pro sg http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=1351
3. silnik:
Os maxx 46LA http://www.nastik.pl/os-46la-p-681.html
4. pakiet do zasilania :
Sanayo http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=6049

Pojawia sie pytanie ode mnie co jeszcze potrzebuje??
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez DarekRG » Pią Mar 18, 2011 10:37 pm

Zbiornik powinien być w zestawie. Natomiast będziesz potrzebował na pewno świecy do silnika zimnej oraz klopsu który podpinasz z napięciem 1,5V podczas odpalania motorka. Radził bym też zainwestować w rozrusznik do silnika wraz z małym akumulatorem Pb 12V Oczywiście o czymś takim jak śmigło do docierania i późniejszej pracy motorka + kołpak nie muszę wspominać. Potrzebny będzie Ci też klucz z nasadką 8mm do wkręcenia świecy. Imbusy potrzebne do skręcania i rozkręcania motorka powinny być razem z silnikiem. Przyda się też spory kawałek otwartego terenu bez napowietrznych przeszkód oraz jakiś 100 metrowy kawałek w miarę gładkiego podłoża pod lądowisko, ale tego raczej nie będziesz kupował ;) A i byłbym zapomniał. Kup sobie wskaźnik rozładowania pakietu, który wpina się w olny kanał na odbiorniku w modelu. O coś takiego http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=1055 Wracając jeszcze do klipsa na świecę to jeśli bawiłeś się elektrykami do tj pory, to na pewno masz ładowarkę wieloprocesorową z możliwością ładowania Ni-MH i Ni-Cd więc przy zakupie klipsy z akumulatorkiem, możesz odpuścić sobie zakup ładowarki pod to. Po prostu będziesz sobie wyjmował akumulatorek i ładował dotychczasową ładowarką. Ja przyklejam taśmą izolacyjną goldy do biegunów akumulatorka i w ten sposób go ładuję, mimo że mam też ładowarkę dedykowaną do ładowania klipsów.
P.s. choć ja już nie stosuję pakietów Ni-MH do zasilania modeli, używam układu UBEC o odpowiedniej wydajności prądowej wraz pakietem 2S Li-pol
1:48 - to moja skala ;)
aktualnie dłubię przy F-16C Barak (Italeri 1:48) 101 Squadron Hatzor Airbase 2005
i z chęcią bym coś skleił innego dla odprężenia ;)
DarekRG
 
Posty: 14
Rejestracja: Pon Gru 13, 2010 9:12 pm
Miejscowość: Tarnobrzeg

Postprzez qbaegzekutor » Pią Mar 18, 2011 11:53 pm

Czyli w cene modelu trzeba wliczyć :
1.świecę : no i pojawia się pytanie jaką kupić??
2.jaki ten klops możesz cos poradzić ?? I te 1,5v to skąd mam wziąść??
3. rozrusznik : ten jest dobry?? http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=509
4. kluczyk : http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=6940
Jaki ten akumulatorek do rozrusznika??
I jakie te śmigła oraz kołpak??
Sorki że tak o wszystko pytam ale jestem w tej dziedzinie początkujacym
wielkie dzieki za pomoc!!
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez dziobak » Sob Mar 19, 2011 3:28 pm

Nie 1,5V a 1,2V to z akumulatorka i nie klops ,a klips. Swiecę musisz zobaczyć jaką zaleca producent silnika. Ja stosuję ciepłą świecę. Zimną tylko latem przy wysokiej temperaturze.Rozrusznik jest na 12V. Warto kupić akumulator żelowy ,ale taki mały http://allegro.pl/akumulator-zelowy-bez ... 46306.html Waży 1,5 kg
dziobak
 
Posty: 34
Rejestracja: Czw Mar 26, 2009 6:29 pm
Miejscowość: Szczecin

Postprzez qbaegzekutor » Sob Mar 19, 2011 3:47 pm

Dzięki za odpowiedzi
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez DarekRG » Nie Mar 20, 2011 12:38 pm

Jeżeli zamierzasz latać na paliwie z małą zawartością nitro to możne Ci się przydać świeca średnia. Ja tak miałem przy swoim motorku, że na zalecanej zimnej po prostu czasem gasł a że mam spore zapasy paliwa z nitro 3% to zmieniłem świecę na cieplejszą.
1:48 - to moja skala ;)
aktualnie dłubię przy F-16C Barak (Italeri 1:48) 101 Squadron Hatzor Airbase 2005
i z chęcią bym coś skleił innego dla odprężenia ;)
DarekRG
 
Posty: 14
Rejestracja: Pon Gru 13, 2010 9:12 pm
Miejscowość: Tarnobrzeg

Postprzez qbaegzekutor » Nie Mar 20, 2011 12:45 pm

A jakie paliwo proponujecie do tego os 46la i jaką świecę bo chyba nic się nie stanie jak kupie ciepłą
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Postprzez qbaegzekutor » Nie Mar 20, 2011 5:16 pm

jeszcze jedno mam do was pytanie czy jak kupie tan pakiet zasilający trochę mocniejszy to bedzie lepszy czy może się spalić coś
Zapraszam na moją stronę o modelach RC
http://www.rcmania.npx.pl/news.php
Awatar użytkownika
qbaegzekutor
 
Posty: 21
Rejestracja: Sob Lut 12, 2011 8:07 pm
Miejscowość: Tychy

Następna

Wróć do Samoloty z napędem spalinowym RC

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron