Z grubsza niby wiem: zetrzeć wypukłe, wyznać nowe ślady i przykładając linijkę delikatnie, stopniowo zapuszczać się wgłąb PCV. Może jednak ktoś mi podpowie/podpowie jakieś "tips&tricks", żeby zrobić to ladnie i nie zarżnąć wyprasek.

tommyc1 napisał(a):Poszperałem na forum, ale w tematach nie widzę a szukanie po warsztatach mogłoby zająć wieki, więc się pytam: DOBRE MYKI NA TRASOWANIE LINII?
Z grubsza niby wiem: zetrzeć wypukłe, wyznać nowe ślady i przykładając linijkę delikatnie, stopniowo zapuszczać się wgłąb PCV. Może jednak ktoś mi podpowie/podpowie jakieś "tips&tricks", żeby zrobić to ladnie i nie zarżnąć wyprasek.Będę wdzięczny za wszelkie uwagi w tym temacie.
Grzegorz2107 napisał(a):Zanim się porwiesz na przerycie linii, to się zastanów, czy wydatek na zakup tych wszystkich potrzebnych taśm i narzędzi nie będzie większy niż modelu z nowszej, już fabrycznie przerytej edycji, albo czy model rzeczywiście potrzebuje przerycia?
tbzz napisał(a):Koledzy...powiem szczerze..ja uzywam tylko tego zmyślnego urządzonka Trumpetera...tak naprawdę, gdy suniemy nim po linni, nie zagłębiając się w powierzchnię, likwiduje on linię wypukłą robiąc bruzdę. Trzeba to robić powoli i z wyczuciem. Następnie zakończoną końcówką suniemy delkatnie naciskając w przeciwną stronę i jest linia..można przetrzeć papierem drobnym na koniec celem usuniecia pozostałości.. w sumie tylko jedno urządzonko..
Zrobiłem tak bez najmniejszego problemu Bearcata i obecnie Canberrę tak dłubię...
Piotrek.S. napisał(a):... po przejechaniu obojętnie którym narzędziem plastik na krawędziach podnosi się do góry, przy próbie szlifowania wdusimy go z powrotem w linię.
traczyk napisał(a):Dodam tylko, że to zjawisko bardzo zależy od tworzywa. Ja używam scribera BMF, który ma ostrze wycinające rowek i jednocześnie usuwające niepotrzebny plastik w postaci długiego "wiórka". Równie dobrze sprawdza się "czeska żyletka" - te drobniejsze ząbki.
traczyk napisał(a):Z igłami mam raczej złe doświadczenia.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości