Tym razem na warsztat trafiają modele z allegro spod znaku rózg liktorskich.

Tutaj planuję stopniowo budować modele włoskiego lotnictwa z lat 1926-1945. Czy się uda, czas pokaże. Jako pierwszy pod ogień idzie Macchi 202 Folgore.

Budowę rozpocząłem od wykonania kokpitu. Wewnątrz była niemiła niespodzianka: na kratownicy, po obu stronach kadłuba, producent umieścił ślady po wypychaczach... Częściowo udało się je usunąć, ale pozostały ślady. Postaram się to bardziej wyprowadzić papierami ściernymi, a ew. braki w kratownicy uzupełnić...

Kokpit stan na dzień dzisiejszy. Pasy zostaną zastąpione taśmą.

Do modelu nie przewiduję dodatków. Z "bajerów" to tylko wychylone lotki i stery kierunku. Malowanie będzie pudełkowe. Udało mi się znaleźć kilka zdjęć tej maszyny: http://z15.invisionfree.com/72nd_Aircraft/ar/t3752.htm Teraz pytanie do znawców: w jakim kolorze powinien być kokpit? Producent podaje Light Ghost Grey, a na zdjęciach modeli wszędzie kokpity są zielone... Ktoś poratuje?
Kolejnym płatowcem, który wykonam będzie Macchi C.200 Saetta. Model kupiłem za 4zł., w stanie jak na zdjęciach. Musze go "rozebrać" na czynniki pierwsze i naprawić co zepsuł poprzedni właściciel... Malowanie przewiduję pudełkowe. Model będzie bez dodatków, jedynie jak w poprzednim powychylam mu pow. sterowe.

To tyle na dziś. Kolejna aktualizacja już niedługo.