Pojazd rzeczywisty tak się prezentuje:

Bazą do tego modelu będzie model Focusa widoczny na poniższym zdjęciu:

Zawartość pudełka:

Ciekawostką jest to, iż zestaw ten zawiera figurki pilota oraz kierowcy. Nie będę ich jednak budował, gdyż nie mam na te figurki odpowiednich kalkomanii.
Co dodatkowego zakupiłem do budowy tego modelu; zestaw waloryzacyjny firmy Reji oraz kalki firmy Studio 27

Żywiczna maska firmy Reji z elementami fototrawionymi:

Standardowa blaszka do Fokusa WRC:

Udało mi się już również co nieco grzebnąć przy modelu, więc tak wyglądał proces wymiany masek. Ze standardowej karoserii wyciąłem (wyskrobując odwrotną stroną nożyka modelarskiego) po liniach podziału starą maskę i wpasowałem po lekkim szlifowaniu maskę nową. Zderzaka postanowiłem nie ruszać z dwóch powodów:
1) Dlatego, że pozostawienie go nie powoduje "rozjechania" się błotników i stanowi ułatwienie przy dopasowywaniu żywicznej maski
2) Z doświadczeń jakie wyniosłem przy budowie Fokusa WRC'03 z Rajdu Finlandii 2003, wiem, że ciężko jest wkleić taki zderzak. W tamtym zestawie Hasegawa robi zderzak osobno i trzeba go samodzielnie wklejać, co jest nie lada wyzwaniem, gdyż styki tego zderzaka z karoserią są dosłownie milimetrowe. Model po złożeniu w całość podwoziem zapierw się po prostu na zderzaku, co powoduje jego wypychanie a w konsekwencji doprowadza do oderwania go.
Poza tym miałem problem z kołami, gdyż na większości zdjęć z Rajdu Monte Carlo 2003 Focus ten występuje z felgami asfaltowymi wieloramiennymi ( mówię na to - słoneczko) istniała konieczność zakupienia takich dodatkowo, ale jak zauważą spostrzegawczy, na trzecim od góry zdjęciu rzeczywistego samochodu założone są pięcioramienne OZ-y, takie jak w zestawie. Myślę, że nie będzie to zbytnim naginaniem zestawu do potrzeb tego projektu i spokojnie zastosuję te felgi bez minięcia się merytorycznie z rzeczywistym samochodem.
A teraz zaczynamy
Przed:

Po zamianie: