Tytuł "Kapralu, tanki od Szewskiej!"
Otóż, diorama ma przedstawiać część warszawskiej kamienicy, tj. parter i I piętro we wrześniu 1939 roku. Z powodu braku waż takich umiejętnosci, kupiłem kamienicę narożną Profitu, którą będę przerabiał. Takie rzeczy jak okna, drzwi, meble, robie juz sam, gdyż jest to mniej paskudząca praca.
Na parterze będzie albo apteka, albo siedziba PKO, chociaż czekam na jakieś pomysły. Kamienica będzie miała 2 ściany z 4 aby umożliwić oglądanie. Główna akcja będzie na I piętrze, ale na parterze też coś wymyśle. Zastanawiam się wogóle nad zrobieniem tylko I piętra.
Oto plan

1. Szeregowy piechoty z kb 98, który wpadł do pokoju, wskazuje za siebie palcem i krzyczy tytułowy tekst
2. Kapral z kb 98, oglądający się. Zamek broni otwarty, a prawej ręce łódka do Mausera.
3. Szeregowy piechoty z kbUr, stojący przy oknie.
4. Ranny szeregowy na noszach i sanitariusz z torbą medyczną i pistoletem Cebra
5. Na nich nie mam pomysłu jeszcze, ale najlepiej jakby strzelali z okien.
Sprzęt posiadany przez żołnierzy będzie różny. Nie będą mieli plecaków, gdyż w walkach miejskich oraz w czasie samej obrony Wawy nie nosili ich. Sprzęt noszony przez nich będzie niekompletny. Jeden nie będzie miał saperki inny maski p-gaz. Część porzucali w drodze, inne w walkach miejskich uznawano, tak jak plecaki za zbędne.
Pokój to ogólnie jadalnia. Stół na środku (kubki wojskowe, jakaś wódeczka, karty do gry rozrzucone, coś do jedzenia, ale nie wojskowego,a znalezionego w domu, obrus, rakietnica Perkun i rakiety). Jakieś komody, jakieś radio, zdjęcia na ścianach z mężem oficerem. Piec kaflowy (obok rozsypany węgiel z wiadra i łopatka do węgla). Dywan na podłodze, firanki i zasłony. Czekam na "Pianistę", bo dziewczyna ma przynieść, aby zobaczyć wnętrza domu

Zacząłem od figurek
Oto nieskończony jeszcze szeregowiec.

Robie kolejne dwie figurki, ale zamieszcze jak będą skończone.
Zabrałem się też za KbUra, którego postanowiłem zrobić sam z posiadanych materiałów.

Wykonanie:
- Z G43 Dragona (II gen.) odciąłem lufę.
- Zamontowałem przerobioną na końcu lufę z zestawu broni alinckiej Tamyia
- Zamek z G43 z obciętą rączką.
- Do zamka zamontowałem rączkę otwartą z zamka Mausera II gen. Dragona, która musiała wystawać w prawo
- Z fototrawionej zawleczki do panzerfausta zrobiłem oczko do otwierania zamka na leżąco
- Dwunóg z rkm Bren Tamyia, ale z dodanym poprzecznym łącznikiem.
- Magazynek G43 odciąłem i przesunąłem bliżej spustu
Kiedyś kupiłem zestaw S-Model z KbUr i... cóż. Przepraszam za malowanie. Jest to stara i uszkodzona rzecz

Porównanie.
Mam sporo zebranych materiałów referencyjnych, a poza tym jestem w temacie obstukany

Na pewno na dioramie będzie policjant przedwojenny z PM Thompson i hełmem wz.31, ale jego jeszcze rozpracowywuje.
Mam pytania następujące:
- Czy znacie zestaw figurek zawierający thompsona z okrągłym magazynkiem i rękojeścią z przodu?