Temat ten adresuję do każdego, kto chce zrobić wysoką, dziką trawę na dioramce, ale nie ma lepszego pomysłu, jak się za to zabrać. Ja robiłem tylko podstawkę pod figurkę 1:16, ale tym sposobem można zasadzić i sporo większą przestrzeń.
Materiały:

Tak więc: 3 rodzaje gotowej posypki: kamyki, i dwie grubości ściółki:

Coś, co przypadkowo znalazłem w markecie - wełna stalowa (za ok. 5 zł). Są jej tu 3 grubości - tym lepiej. Zamiast tego, a może nawet lepsze, będą pakuły służące do uszczelniania łączeń rur, jednak nie mogłem ich znaleźć.

Bardzo przydatne okazało się też takie cuś, znalezione niespodziewanie w sklepie modelarskim, w cenie chyba 3,50

I zaczynamy - podłoże (ja wykorzystałem postawkę z zestawu) pokryłem szpachlówką (zamiast tego wedle upodobań i potrzeb może być to też choćby gips czy nawet plastelina), podziubałem dla chropowatości, wcisnąłem parę kamyków i zalałem kropelką, co by się dobrze trzymało:

Decydujący etap - sadzenie trawy i zarośli - używam zatem trzech rzeczy: włosia pędzla (pierwszego lepszego, byle w miarę miękkie), wełny stalowej (lub pakułów) i owej tanio nabytej roślinności, dwóch rodzajów posypki, wszystko kleję cyjanoakrylem, bo tak najszybciej i pewnie:

Po zabawie w ogrodnika (jej efekty zależą już tylko od fantazji i sprawności manualnej, ważne jest przycinanie wklejanych kępek na odpowiednią długość):

I pozostało całość pomalować. Ja to zrobiłem pędzlem, użyłem 2 odcieni zielonego, brązowego i piaskowego - bardzo rozrzedzone, czasem pomieszane, tak by wyglądało naturalnie. Na końcu przetarte (tak trawa jak i grunt) piaskowym suchym pędzlem, co znacznie dodaje atrakcyjności. Kolorystykę można dobrać do pory roku i własnych preferencji. Efekt końcowy:

Całość zajęła mi w sumie kilka (max. 4) godzin. Większa dioramka to i więcej sadzenia, ale patent jest niezły i tani.
W razie pytań mogę coś dopowiedzieć. Może komuś ta instrukcja pomoże, przyda się lub zainspiruje...