Commandos 3 Saint Avold/Forbach, nieopodal granicy 1/72

Relacje warsztatowe z budowy dioram.

Commandos 3 Saint Avold/Forbach, nieopodal granicy 1/72

Postprzez liec » Nie Lip 04, 2010 4:15 pm

Ten projekt wymyśliłem daaawno temu.
Prawdopodobnie wtedy kiedy zainteresowałem się tą najlepszą grą na świecie.
Zawsze od rozpoczęcia powstrzymywał mnie brak umiejętności.
Ostatnio zacząłem powoli ruszać - robić zdjęcia, rysunki, wymiarować.
Nadal mam wątpliwości, czy zaczynać. Nie wiem czy uda się doprowadzić ten projekt do końca.

A roboty niemało:
(Screeny ogólne, za duże, żeby tu bezpośrednio wsadzić)

http://picasaweb.google.com/brtllietz/Commandos3#5490053851012766162
http://picasaweb.google.com/brtllietz/Commandos3#5490054445722266306
http://picasaweb.google.com/brtllietz/Commandos3#5490055028152041218
http://picasaweb.google.com/brtllietz/Commandos3#5490055612240936802

W 1:72 wychodzi 700x700

3 budynki do zrobienia od podstaw.

wieża ciśnień

Image


dźwig

Image


transformator ?

Image


i taki budynek

Image




Pojazdy:

4x Opel Blitz

Image

Pz III

Image

Kubel

Image

motor

Image

traktor (prawdopodobnie od podstaw, a może ktoś zna jakiś fajny zestaw)

Image


Dobre 30 luda.

Image

czyli od lewej (poprawcie jeśli się mylę)

3x Żandarmeria wojskowa?
1x generał jakiś
2x porucznik
kilka robotników
paręnaście karabinów
oficer
i kilkanaście MP 40

Także jest co robić.



Wypiszę jeszcze kilka dylematów.

1 Oceńcie rozsądnie czy mam się za to brać, czy odstawić, do czasu nabycia większego doświadczenia. Na prawdę nie chciałbym tego zepsuć.

2 Poszukiwanie odpowiednich zestawów: kubla, pz III, blitza, i motor mam. Zostaje traktor i 7 rodzajów pacynek. Bardzo bym był wdzięczny za pomoc w poszukiwaniach.

3 Wymiarowanie. W poziomie liczę z proporcji, według szerokości torów 61pixeli to 1435mm na screenach A i C. W pionie będzie gorzej- nie zauważyłem niczego co ma jakąś standardową wysokość. Macie jakieś pomysły?

Piszcie co w ogóle sądzicie o takim projekcie, bardzo jestem ciekawy waszych opinii i pomysłów. :)


Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez liec Pią Lip 22, 2011 11:42 pm, edytowano w sumie 5 razy
Image
Warsztat:
Storch Pz. IV Commandos 3
Awatar użytkownika
liec
 
Posty: 623
Rejestracja: Śro Wrz 17, 2008 8:16 pm
Miejscowość: Chorzów

Postprzez sir.michal » Nie Lip 04, 2010 5:17 pm

Jestem za ,grałem kiedyś w tą grę nawet fajna a co do projektu rób rób i nie czekaj bo twoje modele są naprawdę dobre a dioramę w twoim wykonaniu bym obejrzał.
Image
Image
sir.michal
 
Posty: 593
Rejestracja: Wto Lut 23, 2010 12:16 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez toma777 » Nie Lip 04, 2010 7:59 pm

Super pomysł. Grywałem kiedyś w jedynkę, fajna gierka. Sporo ciężkiej pracy Cię czeka, ale warto. Będzie na co popatrzeć.
Awatar użytkownika
toma777
 
Posty: 172
Rejestracja: Wto Wrz 01, 2009 10:29 pm
Miejscowość: Lublin

Postprzez waldeczek » Pon Lip 05, 2010 6:18 pm

Gra commandos - świetna sprawa, pamietam te wieczory spedzone przy kompie - jedna z lepszych gier w jakie grałem.

Co do planowanej dioramy - fajny pomysł, super by sie ogladało takiego giganta. Ale jest to bardzo ciężkie zadanie, wymagające wielu spedzonych wieczorów przy budowie dioramy i umięjętności szczególnie przy budowie budynków.

Pojazdy - pewnie bedzie ich sporo - kolega napewno sobie poradzi. Zbudowanie natomiast takiej dioramy z takimi budynkami zależy tylko i wyłącznie od umiejętności kolegi i doświadczenia jakie ma w budowie budynków. Czy uda sie zrobić wieże cisnień, transformator.

Ja bym proponował zrobienie czegos mniejszego.
Image Image Image
Awatar użytkownika
waldeczek
 
Posty: 1289
Rejestracja: Czw Kwi 29, 2010 8:17 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez sir.michal » Pon Lip 05, 2010 8:30 pm

Najgorsza do zbudowania będzie wieża i dźwig.
A jak poradzi sobie z tym to cała diorama to pryszcz.
Image
Image
sir.michal
 
Posty: 593
Rejestracja: Wto Lut 23, 2010 12:16 pm
Miejscowość: Inowrocław

Postprzez Jacek Jakubowski » Pon Lip 05, 2010 9:13 pm

Duuży projekcik się szykuje. Ja jestem ciekawy jak wykonasz wieżę ciśnień :lol: Ale jestem pełen podziwu że podejmujesz się tak obszernej budowy. Nic tylko podpatrywać. :lol:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek Jakubowski
 
Posty: 768
Rejestracja: Sob Lip 25, 2009 9:49 pm
Miejscowość: Cały świat

Postprzez waldeczek » Wto Lip 06, 2010 6:42 pm

Zacząć od wieży ciśnień i budynków - jak wyjdą to reszta dla kolegi napewno nie bedzie problemem - da napewno sobie rade :)
Image Image Image
Awatar użytkownika
waldeczek
 
Posty: 1289
Rejestracja: Czw Kwi 29, 2010 8:17 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez pawełg » Śro Lip 21, 2010 4:59 pm

Tak fajna gra i wiele pomysłów można z niej czerpać. Dobrze, że w skali 1:72 zamierzasz zrobić. I chyba w takiej skali ten sam traktor możesz kupić. widziałem go stronie smallscalef.com. Napisz do gościa, który zrobił małą makietę z tym traktorem. Z czego zamierzasz zrobić wieżę ciśnień?
Awatar użytkownika
pawełg
 
Posty: 167
Rejestracja: Śro Lut 09, 2005 1:55 pm
Miejscowość: podlasie

Postprzez waldeczek » Śro Lip 21, 2010 5:00 pm

Czy ten projekt jeszcze żyje?
Image Image Image
Awatar użytkownika
waldeczek
 
Posty: 1289
Rejestracja: Czw Kwi 29, 2010 8:17 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez dioramym » Czw Lip 22, 2010 5:41 pm

Jestem jak najbardziej za... Również jestem wielkim fanem gier z serii Commandos...

Pomysł świetny, a teraz kwestia wykonania które nie będzie łatwe ale do odważnych świat należy.

I pamiętaj nie ma się co przejmować niewielkimi niedoróbkami które często się zdarzają podczas realizacji, ponieważ lepiej mieć coś troszkę nie dokładnego w miarę rozsądku oczywiście. Niż dążyć do doskonałości i zniechęcić się do danego projektu...

Zaś co do sporych rozmiarów dioramy, to możesz zawsze zrobić jej część czyli coś w rodzaju wycinku tego co przedstawiają screeny.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na pierwsze efekty...

P.S. Jak możesz to po zamieszczaj rysunki które robisz oraz fotki na których się wzorujesz na pewno wzbudzą duże zainteresowanie wszystkich modelarzy, a także niektórym da to dodatkową inspiracje w swoich projektach.
dioramym
 
Posty: 60
Rejestracja: Sob Lip 03, 2010 6:18 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez liec » Pią Lip 23, 2010 11:02 am

Dzięki za zmotywowanie :D
Wszystkie moje projekty są wakacyjnie zawieszone - rzadko ostatnio bywam w miejscu zamieszkania.
Postanowiłem zrobić tak, jak polecił Waldeczek - zacznę od wieży ciśnień, potem jak wyjdzie inne budynki, i reszta.
Zanim jeszcze nastąpiła przerwa zająłem się rysunkami wieży.
Dużo problemów jest z wymiarowaniem - twórcy gry chyba się tym za bardzo nie przejmowali, tylko zrobili na oko, żeby tylko nie raziło. Jednostki (pojazdy i pozerzy) są chyba za małe w stosunku do otoczenia, będę musiał to jakoś pogodzić. Cały czas mam problem z w miarę dokładnym pomiarem wysokości.
Na razie nie ma nic, co mógłbym pokazać, rysunki zeskanuję jak będę w domu.
~Pawełg gdybym chciał to wszystko zrobić w 1:35 to zajęło by mi to pół pokoju, i jakieś 5 lat. :D
2 Pamiętasz może która to diorama?

Pozdrawiam. :)
Ostatnio edytowany przez liec, Pią Lip 23, 2010 12:37 pm, edytowano w sumie 1 raz
Image
Warsztat:
Storch Pz. IV Commandos 3
Awatar użytkownika
liec
 
Posty: 623
Rejestracja: Śro Wrz 17, 2008 8:16 pm
Miejscowość: Chorzów

Postprzez dioramym » Pią Lip 23, 2010 12:31 pm

Witam...

Masz racje że w skali 1/35 diorama miała by olbrzymie wymiary, zaś co do samej wieży ciśnień może jakoś ci pomogę linkiem do strony o tej tematyce. Co do samego wymiarowania to opierał bym się o porównanie z elementami typu ludzie lub inne wymiary które można określić samemu, co z kolei nie jest takie łatwe. Możesz np. sprawdzić typowy wymiar między torami kolejowymi innymi słowy rozstaw między nimi samymi i według tego jakoś wymiarować wysokość budynków co nie do końca jest łatwe i szybkie do zrobienia ale na pewno pomoże...

Link do strony o tematyce wież ciśnień:

http://wieze.republika.pl/index_ramka.html

Pozdrawiam serdecznie...
dioramym
 
Posty: 60
Rejestracja: Sob Lip 03, 2010 6:18 pm
Miejscowość: Poznań

Postprzez liec » Pią Lip 23, 2010 12:57 pm

Właśnie na podstawie szerokości torów opierałem wyliczenia, ale okazuje się, że i to nie jest pewne, bo nie zgadza się np. z długością czołgu, czy też opla.
Ale z wymiarowaniem w poziomie już sobie jako tako poradziłem, gorzej jest w pionie
Gdyby twórcy gry wszystko dokładnie spasowali wziąłbym wymiar z wysokości blitza, a tak muszę kombinować. Z wysokością beczki, albo drzwi nie wychodzi- za duży rozrzut wyników.
Może znalazł ktoś jakiś przedmiot na screenach, który ma jakąś jedną, niezmienną, standardową wysokość?
Jeśli nie to będę musiał wymyślić wymiary.

Na stronę o wieżach ciśnień trafiłem podczas poszukiwań. Swoją drogą bardzo ciekawa. Jeśli chodzi o mój obiekt, to znalazłem podobną w Uzbekistanie :D Konkretnie wieża w Bukharze:

Image
Image

Druga, o podobnej konstrukcji znajduje się w Ciechanowie:

Image

Jest jeszcze kilka innych, ale mniej ciekawe. :D

Geometrycznie rzecz ujmując są to "hiperboloidy jednopowłokowe"
Image
Warsztat:
Storch Pz. IV Commandos 3
Awatar użytkownika
liec
 
Posty: 623
Rejestracja: Śro Wrz 17, 2008 8:16 pm
Miejscowość: Chorzów

Postprzez waldeczek » Pią Lip 23, 2010 5:11 pm

Życze koledze powodzenia w tej dioramce:)
Image Image Image
Awatar użytkownika
waldeczek
 
Posty: 1289
Rejestracja: Czw Kwi 29, 2010 8:17 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez Jacek Jakubowski » Pią Lip 23, 2010 8:28 pm

Wieża ciśnień z commando moim zdaniem wygląda bardizj imponująco i w stylu tamtych lat ale nie jestem znawcą więc mogę się mylić. Co do wymiarów to faktycznie sporo wyliczeń. Spróbuję poszukać jakiś danych i jeśli coś znajdę to postaram się pomóc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacek Jakubowski
 
Posty: 768
Rejestracja: Sob Lip 25, 2009 9:49 pm
Miejscowość: Cały świat

Następna

Wróć do Warsztat - dioramy

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości