Cześć.
Dioramka ma przedstawiać kontratak niemiecki gdzieś w Kurlandii. Granadierzy pancerni przy wsparciu Tygrysa I nacierają na sowiecką piechotę w trakcie wydawania posiłku na umocnionym stanowisku obronny pod lasem. Po zaciętej obronie sowieci uciekają zostawiając rannych i zabitych oraz sprzęt ciężki.
Jednostka pz.abt.505 nie walczyła w Kurlandii, jednak na jakiejś zagranicznej stronce odnalazłem informację, że Tygrys No. 133 z tego batalionu został przydzielony do jednej z jednostek kończących swój szlak bojowy w Kurlandii. Maszyna No 133 została utracona końcem 1944 i moja diorama ma przedstawiać jedną z ostatnich akcji tego Tygrysa.
Prosiłbym kolegów o porady jak wykonać dobrze następujące elementy:
- mokre błoto (droga i ślady przejazdu czołgu, pozycja ziemna)
- kałuże we wgłębieniach błota (próbowałem wikolem jednak nie wychodziły mi one za dobrze)

zmrożona ziemia ( nasyp na okopie)
Wszelkie porady, sugestie będą mile widziane, gdyż dopiero raczkuję w "dioramach" (4 diorama, którą wykonuję)
Użyte modele :

Tiger I (early) Academy z wnętrzem + dużo dodatków własnych i jeszcze więcej pracy nad detalami),

piechota: Dragon Winter granadiers '43-'45 ser.2. w okopie dojdzie jeszcze martwy sowiet, którego lepię od podstaw..
Zdjęcia (wiele elemntów wymaga dokończenia)

Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.usLej po wybuchu (wokół dojdą jeszcze grudki, zmrożonej, wyrwanej ziemii)

Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.usPs. Przepraszam za jakość zdjęć - robione wieczorem przy fleshu, więc niektóre mogą byś przejaskrawione)
Pss. Zależy mi na jak najwierniejszym oddaniu klimatu walk w Kurlandii (zaciętość, okropność, wszechobecne zasadzki, śnieg, błoto, ciała, dużo porzuconego sprzętu)